Ana Lalić Hegediš Foto: NDNV

Novinarka Ana Lalić Hegediš izabrana je danas za izvršnu direktoricu Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) odlukom Upravnog odbora novinarskog udruženja.

Kako je saopštio NDNV, Ana Lalić Hegediš novinarka je i urednica sa dvadesetogodišnjim iskustvom u novinarstvu, seskompromisna je u odbrani prava javnosti na potpuno i pravovremeno informisanje i neizmerno hrabra u suočavanju sa pritiscima i pretnjama kojima je zbog svog profesionalizma vrlo često izložena.

Među nagradama koje je osvojila su Nagrada za slobodu govora Dojče velea, novinarska nagrada Fondacije „Katarina Preradović“ za profesionalni integritet, izuzetnost, nesebičnost i hrabrost, a proglašena je i za heroinu izveštavanja Reportera bez granica 2020. godine.

Lalić Hegediš istakla je da je Nezavisno društvo novinara Vojvodine jedna od retkih institucija u našem društvu koja od svog osnivanja nikada nije pravila kompromise niti odstupala od uverenja na kojima je osnovana.

Ana Lalić Hegediš Foto: NDNV

„Lična karta NDNV je konstantna borba za ljudska prava, slobodu govora i medijsku nezavisnost. Velika mi je čast što sam od kolega prepoznata kao neko ko je spreman da tu našu zajednički borbu nastavi i to u danima kada su ove vrednosti u Srbiji najugroženije“, poručila je ona.

Članovi NDNV-a na Skupštini udruženja prethodno su izabrali dvoje novih članova Upravnog odbora – novinarku Jelenu Tušup i novinara Predraga Novkovića, koji su na tim pozicijama zamenili konsultanta za razvoj organizacija civilnog društva Miloša Antića i ekonomistu Dejana Serdara.

Jelena Tušup je diplomirana novinarka i master projektna menadžerka, radi kao direktorka razvoja na portalu Nova.rs, u okviru kompanije United Media Digital doo koja je deo United Group. Od svoje 20. godine radi u nezavisnim medijima.

Predrag Novković završio je osnovne i master studije na Odseku za audiovizuelne medije Akademije umetnosti u Novom Sadu, na smeru Montaža u audiovizuelnim medijima. Zaposlen je u Radio-televiziji Vojvodine, kao pomoćnik glavnog i odgovornog urednika omladinskog „O radija“. Novinarsku karijeru počeo je 1994. godine.

Pročitajte još

Za predsednicu Upravnog odbora izabrana je menadžerka ljudskih resursa Natalija Marko, koja je uz psihološkinju Jasminu Mihnjak i projektnu menadžerku  Mašu Mitrović, u Upravni odbor NDNV izabrana na Skupštini NDNV 2022. godine.

Nezavisno društvo novinara Vojvodine osnovano je 17. januara 1990. godine u Novom Sadu, u jeku političkih čistki koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića u Vojvodini. Osnovano je kao strukovno udruženje za unapređenje novinarske profesije i zaštitu novinara od represivnog režima. Uprkos nebrojenim napadima, pretnjama i pritiscima tokom više od tri decenije delovanja, NDNV ne odstupa od svojih principa i borbe za prava novinara i novinarsku etiku, te izgradnju kritičke javnosti.

BONUS VIDEO Maja Sever i Saša Mirković: Novi zakoni o medijima puni nelogičnosti, naročito kada je REM u pitanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar