Foto: Promo

Najstarije nezavisno udruženje novinara na jugoslovenskom prostoru, Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV), danas obeležava svoj 32. rođendan.

NDNV je osnovan i registrovan 17. januara 1990. godine, na inicijativu grupe vojvođanskih novinara i intelektualaca, kao odgovor na „čistke“ u medijima u Vojvodini, koje je sprovodio režim Slobodana Miloševića, nakon što je ustavnim pučem u „jogurt revoluciji“, oktobra 1988. godine, ukinuo široku autonomiju Vojvodine.

Osnivačka skupšina održana je u velikoj sali Srpskog narodnog pozorišta, a novoformiranoj organizaciji je pristupilo 270 novinara.

Osnovni ciljevi udruživanja ustanovljeni pre 32 godine identični su i danas u NDNV-u: borba za slobodu medija i otklanjanje političkih uticaja, te izgradnja i negovanje profesionalnog, objektivnog i kvalitetnog informisanja i zalaganje za unapredjenje materijalnog i socijalnog statusa novinara.

NDNV je početkom devedesetih godina 20. veka organizovao akciju „Prozor“, kada su sa svoga prozora u Zmaj Jovinoj ulici članovi udruženja pravili paralelni dnevnik u 19.30 sati, u okviru kojeg su, uz pomoć razglasa, čitali vesti koje nisu smele biti objavljivane u medijima.

NDNV je od 1992. do 2002. godine izdavao Vojvođanski građanski list „Nezavisni“, a članstvo je sarađivalo i u listovima koji su tada još bili slobodni.

Udruženje je danas izdavač dnevnog informativnog portala građanske Vojvodine Autonomija (autonomija.info), portala Autonomija na mađarskom jeziku (hu.autonomija.info), portala Vojvođanski istraživačko-analitički centar (VOICE), kao i brojnih podkasta.

NDNV je u poslednje dve i po godine razvio i Media Hub, preko kojeg pruža konsultantske usluge i razvija manje lokalne medije u Vojvodini, a organizovano je i pružanje besplatne pravne i psihološke podrške novinarima.

NDNV je član relevantnih medijskih, novinarskih i civilnih asocijacija u Srbiji, i danas ima više od 600 članova.

Bonus video – Targetiranje novinara i političkih neistomišljenika po receptu za Olivera Ivanovića

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar