Novinarka N1 Ksenija Pavkov Foto:Zoran Lončarević/Nova.rs

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) ocenilo je danas u saopštenju da je odluka Osnovnog javnog tužilaštva u Zrenjaninu, kojom je odbačena krivična prijava novinarke N1 Ksenije Pavkov protiv kineskog državljanina Čen Peng Jujija iz Zrenjanina, apsurdna i da ukazuje da za određena lica u Srbiji zakoni ne važe.

Ksenija Pavkov prijavu je, podseća NDNV, podnela zbog toga što je vozilu televizijske ekipe N1 taj kineski državljain blokirao put i fotografisao tablice, nakon izveštavanja o položaju vijetnamskih radnika koji grade Linglong, čiji je on menadžer.

„Obrazloženje Tužilaštva da osumnjičeni ‘ni na koji način nije, ni rečima, ni bilo kakvom konkludentnom radnjom, stavljao u izgled bilo kakvo zlo, već da je razgovarao sa nekim telefonom i da je nakon završenog razgovora fotografisao registarske oznake putničkog vozila’, ne samo da je neobično, već ostavlja prostor za sumnju da su predstavnici stranih kompanija u Srbiji izuzeti od odgovornosti i da novinari u ovoj zemlji ne uživaju pravnu zaštitu“, poručili su iz NDNV.

Ukazali su da Tužilaštvo u spornoj odluci konstatuje da se sve to dogodilo nakon završetka snimanja, kao i da ne postoje osnovi da je prijavljeni izvršio krivično delo ugrožavanje sigurnosti, imajući u vidu da je neophodno da „pretnja bude usmerena prema licu koje obavlja poslove od javnog značaja za javno informisanje te je neophodno da pretnja bude u vezi sa tim poslovima“.

Kako stoji u rešenju tužilaštva, „sedenje na mestu vozača u putničkom vozilu, vođenje telefonskog razgovora povremenim gledanjem u pravcu oštećenih koji istovremeno snimaju telefonom osumnjičenog, te na kraju fotografisanje registarskih oznaka motornog vozila u kom se nalaze oštećeni, ni u kom slučaju ne predstavlja kvalifikovanu, konkretnu, ozbiljnu i realno ostvarivu pretnju“.

Ksenija Pavkov je za NDNV izjavila da su ona i njen kolega snimatelj Aleksandar Milanović saslušani nakon što su podneli krivičnu prijavu protiv NN lica, a da su tek iz rešenja kojom se ona odbacuje saznali da je pre njih saslušan i Čeng Peng Juji (NN lice).

„Nelogično je što je okrivljeni saslušan bez prilike da se naši advokati suoče s njim“, ocenila je Pavkov, prenelo je NDNV.

Ona je, kako su istakli, potvrdila da će uložiti žalbu na to rešenje zbog „brojnih nelogičnosti“.

NDNV je upozorilo da je država odgovorna za bezbednost novinara i da i ovim primerom, kao i poslovičnim nepostupanjem nadležnih na brojne pretnje i pritske na novinare, utire put bezakonju i šalje veoma opasnu poruku javnosti da niko u zemlji nije bezbedan.

BONUS VIDEO Vučić novinarki N1: Džaba se nadate!

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar