Foto: Goran Srdanov/Nova.rs

Redovni monitoring Saveta za štampu pokazuje drastičan porast broja slučajeva u kojima dnevni listovi krše odredbe Kodeksa novinara Srbije, a rekord je list Alo.

Savet za štampu je naveo da su tokom septembra ove godine zabeležena 993 teksta u kojima je prekršena bar jedna odredba Kodeksa, što je znatno više u odnosu na septembar prošle godine (kada ih je bilo 661), septembar 2019. i 2018. kada je bilo 773, odnosno 772, kao i u odnosu na isti mesec 2017. godine, kada su zabeležena 583 prekršaja.

Veći broj prekršaja Kodeksa novinara u odnosu na prosečan utvrđen je i u julu i avgustu 2021. godine, a isti trend je nastavljen i tokom oktobra, kada je nekoliko puta zabeleženo, kako navodi Savet za štampu, više od 50 prekršaja dnevno.

„Najveći broj ogrešenja o profesionalne standarde odnosi se na odredbe iz poglavlja Odgovornost novinara i Istinitost izveštavanja, a ‘rekorder’ po broju prekršaja za sada je list Alo“, navodi se u saopštenju.

Savet za štampu je pozvao novinare da povedu računa o načinu izveštavanja, a posebno su apelovali na uzdržavanje od objavljivanja uznemirujućih sadržaja, kršenja prava na pretpostavku nevinosti, otvorenog političkog svrstavanja i targetiranja pojedinaca i grupa.

Savet za štampu će konačne rezultate šestomesečnog monitoringa deset dnevnih novina objaviti u januaru 2022. godine.

Bonus video – Okršaj Zlatibora Lončara sa novinarkom Jasminom Dobrilović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar