Foto:Nemanja Jovanović

Sekretarka Saveta za štampu Gordana Novaković kazala je da je Komisiji za žalbe tokom 2020. godine stiglo 163 žalbe, što je najveći broj žalbi do sada.

Novaković je na video konferenciji rekla danas da su članovi Komisije pregledali 118 žalbi i da su u „samo 16 slučajeva“ odlučili da Kodeks novinara Srbije nije prekršen.

Prema njenim rečima, 16 žalbi rešeno je medijacijom – što je smanjenje u odnosu na prethodne godine i ocenila je da se time ne pokazuje spremnost dnevnih listova da poštuju Kodeks.

Članica Saveta za štampu Tamara Skroza kazala je da je osam dnevnih listova sa nacionalnom pokrivenošću u 3.724 teskta prekršilo Kodeks novinara Srbije.

Povezane vesti:

Skroza je rekla da je najviše kršenja bilo „u prvom, četvrtom i sedmom poglavlju odnosno u poglavljima koji se tiču istinitosti izveštavanja, diskriminacije i pretpostavke nevinosti i zaštite privatnosti“.

Novinarka Vera Didanović i Skroza složile su se da su listovi Danas i Politika „dobar primer izveštavanja“ i da su im kršenja Kodeksa retka.

Skroza je rekla da je Srpski telegraf koji je prethodnih godina bio „šampion u kršenju Kodeksa“ prošle godine bio „tek na petom mestu“.

Kako je kazala, list Blic je imao mali broj kršenja, ali je navela da su Komisiji za žalbe tokom 2020. godine stigle dve prijave protiv pisanja tog lista.

Prva žalba bila je od strane porodice poginulog četverogodišnjeg dečaka, jer su novinari Blica „proganjali porodicu“ da bi dobili informacije.

Skroza je ocenila da je to maltretiranje ljudi koji prolaze kroz tešku tragediju.

Druga žalba bila je zbog naslovne strane, na koju je stavljena fotogarfija osobe koja „nije učesnik priče“ sa naslovne strane.

Ona je navelada,  iako je Blic smanjio kršenje Kodeksa prethodnih godina, ne može se smatrati da su dovoljno profesionalni – zbog žalbi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar