Foto: Zoran Drekalovic/promo tim CRTA

Uzbunjivač iz valjevske fabrike “Krušik” Aleksandar Obradović ovogodišnji je dobitnik priznanja “Hrabri glas”, koje Crta dodeljuje za građansku hrabrost i aktivizam. 

Aleksandar Obradović uhapšen je prošlog septembra jer je medijima dostavio dokumentaciju koja ukazuje da su pojedine privatne firme imale privilegovan položaj u “Krušiku” zbog čega je suspendovan sa posla, tri nedelje proveo u zatvoru, a dva meseca u kućnom pritvoru. Usled pritiska javnosti, pušten je na slobodu krajem decembra, a Tužilaštvo za visoko-tehnološki kriminal još nije podiglo optužnicu.

Prilikom uručenja priznanja Aleksandar Obradović je, kako prenosi CTRA, istakao da se „naše društvo amputirane društvene svesti, na štakama i veštačkim plućima, davi u dubokoj močvari korupcije, bez dostojanstva i slobode dok se posledice sve više akumuliraju i da je žalosno i opasno živeti u 21. veku u zemlji u kojoj se pojam države vezuje samo za jednog čoveka.“

Aleksandar Obradović Foto: Zoran Drekalovic/promo tim CRTA

“Za dostojanstvo se bori, sloboda se osvaja i ne možemo očekivati da nam neko drugi to donose. Nadam se da sam svojim primerom pokazao da je građanska dužnost svakog pojedinca da ne odustaje, ne mrmrlja samo sebi u bradu ili društvenim mrežama, već da se neprekidno bori ukoliko želimo da gradimo i živimo u nekom bolje društvu nego danas.“, rekao je Aleksandar Obradović.

Inače, u Crtinom istraživanju „Učešće građana u demokratskim procesima u Srbiji 2019. godine“, tek trećina građana izjasnila se da bi prijavila korupciju.

Među onima koji ne bi prijavili korupciju, u odnosu na prethodnu godinu povećao se procenat onih koji to ne bi uradili zbog straha od posledica (sa 27 odsto 2018. godine na 40 odsto 2019. godine) i korumpiranosti nadležnih (sa 24 odsto 2018. godine na 39 odsto 2019. godine).

„I zato na današnji dan 5. oktobar, kao simbol buđenja građanske svesti i početka osvajanja demokratije, želimo da zahvalimo Aleksandaru Obradoviću što je svojim hrabrim glasom progovorio u ime svih onih koji su uplašeni i što je u doba opšte apatije i nepoverenja, odlučio da ide napred i svojom snagom i primerom motiviše druge da ne zaboravljaju javni interes“ izjavila je direktorka Crte Vukosava Crnjanski,  uručujući priznanje u Valjevu.

Crta je priznanje “Hrabri glas” ustanovila 2018. godine kako bi pružila podršku ličnostima i organizacijima koje ne odustaju i koji se hrabrim glasom bore za prava građana. Dosadašnji dobitnici priznanja su Marija Lukić iz Brusa i inicijativa “Ne damo niški aerodrom”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar