Princ Filip i Prestolonaslednik Aleksandar Foto:The Office of HRH Crown Prince Alexander

"Vojvoda od Edinburga princ Filip bio je sjajan čovek kome sam se veoma divio. Jako će nedostajati", rekao je za Nova.rs princ Aleksandar Karađorđević povodom smrti Vojvode od Edinburga.

Princ Aleksandar je podsetio da je princ Filip bio rođak njegove majke, kraljice Aleksandre.

„Moja supruga i ja često smo se viđali sa Vojvodom, posebno na različitim događajima u Bakingemskoj palati, dvorcu Vindsor, ali i na drugim mestima. Imao je fantastičan smisao za humor. Bio je izuzetan oficir i hrabar čovek. Mojoj supruzi i meni će jako nedostajati. Kraljici Elizabeti smo uputili najdublje saučešće“, navodi se u pisanoj izjavi Aleksandra Karađorđevića dostavljenoj redakciji Nova.rs

Povezane vesti:

Princ Filip, suprug britanske kraljice Elizabete II, preminuo je danas u zamku Vindzor u 100. godini.

Bakingemska palata je izdala saopštenje povodom njegove smrti u kom je navedeno:

„Njeno Veličanstvo kraljia je sa dubokom tugom objavila smrt svog voljenog supruga, njegovog kraljevskog veličanstva princa Filipa, vojvode od Edinburga. Njegovo kraljevskevko visočanstvo preminulo je jutros u zamku Vindzor u miru“.

Podsećamo, princ Filip je 16. marta izašao iz bolnice u kojoj se oporavljao nakon operacije srca.

Princ Filip je rođen na Krfu 1921. godine kao član Grčke kraljevske porodice. Bio je najmlađe dete rođeno posle četiri sestre, a njegova porodica je izbačene iz zemlje kada je bio dete. Po majčinoj liniji je potomak britanske kraljice Viktorije. Po majčinoj liniji je potomak britanske kraljice Viktorije.

Školovao se u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a sa 18 godina je pristupio Britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici 1939. godine u kojoj je služio tokom Drugog svetskog rata.

U martu 1947. godine se odrekao titule grčkog princa i prihvatio je prezime Mauntbaten prema britanskoj verziji majčinog devojačkog prezimena Batenberg.

Iste godine se oženio britanskom prestolonaslednicom Elizabetom, ćerkom kralja Džordža VI, a njih dvoje su se prvi put upoznali 1934. godine.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare