Foto:EPA-EFE/KAREL PRINSLOO

Britanski princ Filip, vojvoda od Edinburga, suprug kraljice Elizabete II preminuo je danas u Vindzoru, saopštila je Bakingemska palata.

PROČITAJTE JOŠ:

„Nova saopštenja biće objavljena u dogledno vreme. Kraljevska porodica se pridružuje ljudima iz celog sveta koji žale za njegovim gubitkom“, navodi se u saopštenju Bakingemske palate.

Foto:AP

Podsećamo, princ Filip je 16. marta izašao iz bolnice u kojoj se oporavljao nakon operacije srca.

Osoblju i ljudima koji su provodili dosta vremena sa kraljevskom porodicom, najdraži je bio upravo princ Filip.

Foto:AP Photo/John Stillwell

O princu

Princ Filip je rođen na Krfu 1921. godine kao član Grčke kraljevske porodice. Bio je najmlađe dete rođeno posle četiri sestre, a njegova porodica je izbačene iz zemlje kada je bio dete. Po majčinoj liniji je potomak britanske kraljice Viktorije. Po majčinoj liniji je potomak britanske kraljice Viktorije.

Foto:EPA-EFE/MANUEL MOURA

Školovao se u Nemačkoj, Francuskoj i Velikoj Britaniji, a sa 18 godina je pristupio Britanskoj Kraljevskoj ratnoj mornarici 1939. godine u kojoj je služio tokom Drugog svetskog rata.

U martu 1947. godine se odrekao titule grčkog princa i prihvatio je prezime Mauntbaten prema britanskoj verziji majčinog devojačkog prezimena Batenberg.

Foto:AP Photo

Iste godine se oženio britanskom prestolonaslednicom Elizabetom, ćerkom kralja Džordža VI, a njih dvoje su se prvi put upoznali 1934. godine.

Princ je bio veliki zaljubljenik u sport i pomogao je da se razvije više od 780 organizacija. Bio je strastveni lovac, a voleo i da slika i da skuplja umetnička dela.

Iako se sam deklarisao kao Danac, on je negovao svoje pravoslavne korene baš što čini i njegov sin princ Čarls, koji redovno posećuje Svetu Goru. Ženidbom sa Elizabetom II prestao je da bude pravoslavac, pa je prešao u anglikansku veru.  O ovome su pisali kraljevski biografi, dodajući da nikad nije prestao da se krsti na pravoslavni način.

Foto:Ap

73 godine jej bio u braku sa Elizabetom II

Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip su krajem prošle godine proslavili 73. godišnjicu braka.

Elizabeta je imala 21 godinu kada se udala 20. novembra 1947. godine. Na britanskom tronu je od 1952. godine, duže nego ijedan drugi britanski monarh. Takođe, njen brak sa princom Filipom najduži je u istoriji britanskih vladara.

Upoznali su se veoma rano. Kraljica Elizabeta II je tada imala samo 13 godina, a princ Filip tek 18.

Foto: EPA-EFE/JOHN STILLWELL

Venčanje je održano u Vensminster Ebiju, a ceremoniju je prenosio BBC radio, koji je u tom trenutku slušalo čak 200 miliona ljudi širom sveta.

Princ Filip je jednom prilikom izjavio kako je tajna njegovog dugog braka sa kraljicom Elizabetom II u toleranciji. Britanska kraljica Elizabeta II i princ Filip imaju četvoro dece: princa Čarlsa, princezu Anu, princa Endrua i princa Edvarda.

Povlačenje iz javnog života i saobraćajna nesreća

Princ Filip povukao iz javnog života 2017. godine nakon što je prisustvovao paradi Kraljevskih marinaca u Bakingemskoj palati.

U januaru 2019. godine princ Filip je učestvovao u saobraćajnoj nesreći u blizini imanja Sandringam, na istoku Engleske.

Foto:EPA-EFE/STRINGER

Kako je javio Bi-Bi-Si, princ Filip je vozio „rendž rover“, a nakon sudara drugo vozilo se prevrnulo na bok. Očevidac je britanskom javnom servisu rekao da je vojvoda nakon nesreće bio veoma potresen.

Kružile su glasine o Filipovom neverstvu

Spekulacije o Filipovom neverstvu pojavile su se pedesetih godina, pa je kraljevska porodica morala da ih negira preko zvaničnih izjava.

Foto:EPA-EFE/HOLGER HOLLEMANN

Međutim, Sara Bredford, koja je napisala biografiju kraljice Elizabete II, tvrdi kako je Filip nastavio da ima ljubavne afere, ali među svojim imućnim prijateljskim vezama, kako se to ne bi otkrilo.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram