Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs

Aktivistkinje organizacija Oktobar, Zrenjaninski socijalni forum i Astra danas su radnicima iz Vijetnama koji rade na izgradnji kineske fabrike guma "Linglong" podelile tradicionalne vijetnamske kolače.

„Na principima internacionalne radničke solidarnosti želeli smo, osim da kontinuirano pružamo podršku u konačnom razrešenju radnog položaja radnika iz Vijetnama, učinimo i jedan gest topline i podsetimo da je i njima Nova godina“, rekla je Galina Maksimović koja je osmislila tu ideju i pripremila kolače.

Prema njenim rečima, to ne treba da bude isključivo još jedna topla novogodišnja priča, jer su od parčeta praznične radosti za ljude u nevolji uvek važniji uzroci nevolje koja ih je snašla.

Ona je poručila da ta simbolična akcija treba da predstavlja podsetnik da se u „našem dvorištu nalaze ljudi u logorskim uslovima, kojima je uskraćeno pravo i da slave, i da se kreću i da se leče i da dostojanstveno žive i rade“.

Pomenute organizacije nastaviće da prikupljaju hranu i higijenska sredstva za vijetnamske radnike u Zrenjaninskom socijalnom forumu i Društvenom centru Oktobar u Beogradu sve dok, kako su rekli, oni koji žele ne odu u Vijetnam, a oni koji žele da ostanu steknu dostojanstvene uslove rada.

Akcija će biti nastavljena i posetama radnicima, jer kako aktivisti tvrde, „njihova borba je i naša borba“.

Jedan od Vijetnamaca koji je danas dočekao aktiviste i poželeo im sve najbolje za sebe je rekao „no happy year“.

BONUS VIDEO: Radnici Linglonga u dužničkom ropstvu Ako se vrate, nemaju od čega da prežive

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar