Foto: Vesna Galecic

Ekološki aktivisti iz inicijativa OSNA-e, Ekostraže i "Dunavac Šodroš", od danas će se okupljazi na Šodrošu kako bi sprečili seču ekološkog koridora zbog izgrdanje novog mosta na Dunavu.

„Od danas pa nadalje ljudi će se okupljati i stražariti u smenama kako bi sprečili seču šume na Dunavcu, Šodrošu i Kameničkoj adi. Smatramo da su radovi neuslovni i da nisu odobreni od strane nadležnih institucija Pokrajine, koje bi morale da zaštite ove prirodne vrednosti kao deo ekološkog koridora i ekološke mreže grada Novoga Sada“, rekla je Vesna Galečić iz OSNA.

Protestnom okupljanju prethodila je seča stabala na Šodrošu, za potrebe izgradnje novog mosta u produžetku Bulevara Evrope. Poslednje informacije koje je 021.rs objavio početkom juna bile su da je Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture izdalo „Koridorima Srbije“ privremenu građevinsku dozvolu za prvu fazu izgradnje mosta u produžetku Bulevara Evrope. Prethodno je zahtev „Koridora“ bio odbijen zbog nedostataka u dokumentaciji i, između ostalog, još uvek neregulisanog otkupa zemljišta. Najavljeno je da se sredinom juna očekuje se početak izgradnje privremenog mosta sa sremske strane. Takođe, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomislav Momirović rekao je da je ministarstvo „jako posvećeno realizaciji ovog projekta“ i da će „ovde vrlo brzo imati i konkretne vidljive rezultate“.

Most sa pristupnim saobraćajnicama i vijaduktom na Bulevaru Evrope koštaće 175,5 miliona evra, iako je prvobitna najavljena cena 130 miliona evra. Most će graditi kineska kompanija CRBC (China Road and Bridge Corporation), a rok za završetak je 31 mesec.

BONUS VIDEO Pančevački most u fazi raspada

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar