Foto: N1

Neformalna organizacija "Šodroš Survivor kamp" iz Novog Sada pozvala je danas sugrađane da im se u subotu u 11 sati pridruže u akciji čišćenja rukavca "Dunavac", koji se nalazi na Dunavu.

Članovi te organizacije, koji od juna iz protesta spavaju u improvizovanom kampu na rukavcu Dunava poznatom kao „Šodroš“ kako bi sprečili seču drveća na mestu gde treba da se gradi most, naveli su u saopštenju da će akcija početi iz njihovog kampa, odakle će se krenuti duž obale u sakupljanje otpada.

Dodaje se da je akcija deo šire međunarodne organizacije „DonauCleanUp“, u kojoj je u prethodnih dve godine u čišćenju obala evropskih reka učestvovalo više od 30.000 volontera.

Subotnja akcija biće održana na više od 20 evropskih lokacija uz Dunav, piše u saopštenju.

Dunavac je rukavac Dunava, i uz Šodroš i Ribarac predstavlja jedinstveno prirodno utočište sa šumom, na nekoliko kilometara od centra Novog Sada.

Reč je o području koje je prirodna odbrana grada od poplava i koje predstavlja stanište za više od 200 strogo zaštićenih i zaštićenih divljih vrsta i predstavlja ekološki koridor od međunarodnog značaja.

Bonus video: Selo na obali Dunava spava, peca i odmara kraj tona i tona eksploziva

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar