Foto: MGSI Đ.K.

Vađenje potopljene nemačke flote kod Prahova na Dunavu podrazumeva uklanjanje 21 potopljenog plovila iz Drugog svetskog rata, kako bi se plovni put obezbedio za bezbednu plovidbu, a u ovaj projekat biće uloženo 30 miliona evra.

Sredstva su obezbeđena iz kredita Evropske investicione banke i bespovratnih sredstava iz WBIF fonda, saopštilo je danas Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

Tomislav Momirović izjavio je danas, prilikom obilaska potopljene nemačke flote, da kada je reč o investicijama u rečnu infrastrukturu na Dunavu, Vlada Srbije i resorno ministarstvo zajedno sa evropskim partnerima rade na proširenju kapaciteta Luke Prahovo, adaptaciji brodskih prevodnica u sastavu HE „Đerdap 1“ i HE „Đerdap 2“, kao i na vađenju potopljene flote.

On je istakao da je ukupna vrednost sva tri projekta nešto manja od 100 miliona evra.

Emanuel Žiofre i Tomislav Momirović Foto: MGSI Đ.K.

„Zaista sam ponosan što smo uspeli da u ovim rekordno niskim vodostajima obezbedimo plovnost Dunava celom dužinom na teritoriji naše države jer Dunav je evropski koridor i kada govorimo o kargo i teretnom saobraćaju ukoliko nije prohodan, on nema svoju punu efikasnost“, naveo je Momirović.

Pored ministra Momirovića, obilasku potopljene nemačke flote kraj Luke Prahovo na Dunavu prisustvovali su i Emanuele Žiofre ambasador EU u Srbiji i Alesandro Bragonci, direktor regionalne kancelarije Evropske investicione banke za Zapadni Balkan.

Foto: MGSI Đ.K.

Ambasador Žiofre istakao je da potopljeni brodovi predstavljaju veliki problem prvenstveno zbog rečnog transporta, kao i veliku opasnost jer se na njima nalaze neeksplodirana sredstva, a takođe su i ekološki problem.

***
BONUS VIDEO – Drastičan pad vodostaja reka u Srbiji: Plovidba i ribolov ugroženi na Savi i Dunavu

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook
Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare