Skoro osam decenija ratni brodovi okupacionih nemačkih snaga "leže" u Dunavu kod Prahova, uz samu luku i naselje. "Izviru" gotovo celi iz vode, sve češće kada je Dunav nizak.

Ne zna se čega sve tu nema, ali se zna da sigurno ima podvodnih mina i više tona raznog eksploziva. A stanovnici decenijama na tim mestima odmaraju i pecaju.

Jedno selo na obali Dunava na istoku Srbije – spava, peca i oči odmara kraj tona i tona eksploziva.

„Po meni, to je totalna neodgovornost. Jer, posle rata, u Beogradu je organizovano preduzeće koje je vadilo potopljene brodove. Oni su za četiri godine, od 1944. do 1947. godine izvukli preko 500 brodova“, kaže hroničar iz Prahova Velimir Trailović.

Ali ne i više od sto plovila koja su, kaže, okupacione nemačke snage, prilikom povlačenja iz Crnog mora u septembru 1944, baš tu zarile u duboke vode Dunava, kako bi blokirale plovni put ruskoj armiji.

Foto: N1

Skoro punih osam decenija kasnije, Srbija i EU iz luke u Prahovu najavljuju proširenje plovnog puta od oktobra, vađenjem 21 plovila sa trase. To će trajati naredne dve godine i koštati 30 miliona evra.

Uz to širiće se i luka, dorađivati druga infrastruktura.

Foto: N1

Posle svih radova koji će koštati 100 miliona evra oko Prahova, u dužini od 10 kilometara, kažu nadležni da će prohodnost brodova vremenski biti skraćena za četiri i po sata. Ekipa N1 odlazi do potopljenih brodova, da vidi kako to izgleda izbliza.

Opširnije čitajte na N1.

BONUS VIDEO – Isplivale olupine nemačkih vojnih brodova

Pratite nas i na društvenim mrežama:
Facebook

Twitter
Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar