Foto:Nemanja Jovanovic/Nova.rs; ministrastvo prosvete; shutterstock

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja ove godine navjavilo je povećanje studentskih kredita i stipendija, ali ono što nisu napomenuli jeste činjenica da je kredit dobilo 60 odsto manje studenata nego prošle godine. Tako su za dodatni prihod ostali uskraćeni i studenti koji su ispunili sve uslove, a ni sam kriterijum dodele nije sasvim jasan.

Prema informacijama iz ministarstva, a koje je magazin Student objavio, pozivajući se na odogovor koji su dobili, broj kredita koji je prošle godine dodeljen bio je 6.791, dok je ove godine kredit dobilo 2.700 studenata.

Zanimljivo je i da su ove godine iznosi studentskih kredita i stipendije uvećani, pa tako umesto dosadašnjih 8.400, studenti dobijaju 13.000 dinara.

Sužen izbor studenata koji će dobiti uvećani kredit dolazi u trenutku kada se akademci već mesecima unazad susreću sa brojnim poteškoćama, počev od skupljeg doma i menze, preko astronmskih kirija, koje ne prestaju da rastu.

Portalu Nova.rs javila se i čitateljka Branka čiji sin, student Elektrotehničkog fakulteta sa prosekom 8,79 nije dobio kredit.

Osim ostvarenog proseka, kao jedan od kriterijuma je i socijalni status studenta, odnosno prosek primanja članova porodice.

Čitateljka našeg portala kaže da se njihov prosek primanja koji iznosi 28.173 dinara, nije promenio u odnosu na prošlu godinu, ali je ovoga puta kredit izostao.

Studentski krediti predstavljaju jednu od retkih novčanih beneficija za studente prve godine fakulteta, s obzirom da se za većinu finansijskih pomoći u vidu stipendija može konkurisati tek na višim godinama studija.

Kako su u periodu studiranja studentima najčešće potrebna dodatna novčana primanja, veliki broj budućih brucoša se odlučuje za prijavljivanje na konkurs za studentske kredite jer ovu vrstu pomoći vide kao beskamatni kredit koji se otplaćuje tek nakon završetka fakulteta, odnosno nakon zaposlenja.

Prilikom rangiranja studenata za dobijanje studentskih kredita boduje se prosek ocena iz IV godine srednje škole, kao i prosek primanja po članu domaćinstva.

PROČITAJTE JOŠ

Verovatnoća za odobravanje studentskog kredita je mala ukoliko student ne ostvari maksimalna 2 boda po osnovi proseka primanja po članu domaćinstva, a koja je moguće ostvariti ako je pomenuti prosek primanja manji od prosečne plate u Srbiji za prethodnu godinu.

Uslov za nevraćanje kredita je da student ne obnovi nijednu godinu tokom studiranja, kao i da na kraju školske godine tokom koje je primao studentski kredit, ostvari prosek ocena viši od 8,5. U tom slučaju studentski kredit prelazi u oblik stipendije.

Studentski krediti se primaju 10 meseci godišnje (septembar-jun) i iznosi 13.000 dinara.

Šta preostaje studnetima?

Za sve one koji žele da podnesu žalbu ili im nisu tačno navedeni neki od elemenata za bodovanje, potrebno je da dostave dokumentovane prigovore, preko svoje Viskoškolske ustanove uz popujen obrazac i to najkasnije do 17.12.2022. godine, a prigovori koji nisu dokumentovani neće se razmatrati.

Portal Nova.rs poslao je upit Ministarstvu prosvete o tome zašto je broj kredita za studente drastično mannji. Do objavljivanja ovog teksta nismo dobili odgovor.

****

BONUS VIDEO: Cene VS studiranje: Koliko trpe porodice i studenti? – gosti Saša Stojčić i Milenko Jovanović

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare