Udruženje građana "Naša mesna zajednica" pokrenulo je onlajn peticiju kako bi se zaštitilo arhitektonsko nasleđe u Mišarskoj ulici na Vračaru.

Od ponedeljka, od kad je peticija onlajn potpisalo je oko 500 ljudi, a uživo negde oko stotinak.

Peticija će biti otvorena dok se ne skupi dovoljan broj potpisa, prenosi N1.

Sanja Solarević iz UG „Naša mesna zajednica“ kaže da se u Mišarskoj 3 trenutno gradi objekat visine oko 27 metara.

„Za ovaj objekat je izdata građevinska dozvola. Drugi objekat, za koji je prošla javna prezentacija za urbnistički projekat je u Mišarskoj 9. Dozvola za objekat u Mišarskoj 3 je izdata krajem prošle godine, postoji urbanistički projekat koji je prošao, usvojen je, na osnovu toga je izdata građevinska dozvola. Sporno je, kao i za Mišarsku 9, što prema urbanističkim planovima nije smela da se izda dozvola“, kaže ona.

Prvo mora, objašnjava ona, da bude usvojen urbanistički projekat.

„Što se iskreno nadamo da se neće desiti, jer bi time bio ugrožen spomenik kulture kuća Bogdana Gavrilovića u broju 11, bukvalno bi bili zazidani u potpunosti“, kaže ona.

Kaže da će nastaviti sa skupljanjem potpisa.

Pročitajte još...

„Nismo odredili neki rok, ali ne možemo da odredimo rok, jer za razliku od urbanističkih planova koje usvaja Skupština Grada, urbanističke projekte usvaja Komisija za planove, tako da ne znamo kada će biti zakazana sednica na kojoj će biti razmatrano usvajanje ovog urbanističkog projekta“, kaže.

Peticija je, objašnjava, zapravo i vid žalbe preventivno.

„Jedan od zahteva je da se taj urbanistički projekat ne usvoji, kao i da se poništi za Mišarsku 3 i građevinska dozvola. Mi se nadamo da može da se zaustavi, jer ako bude izgrađena ova zgrada u Mišarskoj 3 i Mišarskoj 9, to će značajno narušiti kvalitet života ljudi, ostaće bez dnevnog svetla, biće potpuno zagrađeni, veliki broj parking mesta je predviđen, novih stanova, više od 70 parking mesta za ova dva objekta. Ovo je jedna od prvih ulica u Beogradu gde je zona usporenog saobraćaja, gde postoji ograničenje do 10 km/h, stanari Mišarske ostali su bez trotoara kada je uvedena zona“, kaže ona.

BONUS VIDEO Narodni poslanik i građani uklanjaju mural Ratka Mladića na Vračaru