Olivera Zekić Foto: TANJUG/ Ministarstvo informisanja i telekomunikacija/ Marina Jancevic

Agencija za sprečavanje korupcije obavestila je Biro za društvena istraživanja (BIRODI) da je, ipak, moguće da protiv predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije (REM) Olivere Zekić pokrene postupak zbog eventualnog sukoba interesa u „slučaju nacistička uniforma“.

Zoran Gavrilović, izvršni direktor BIRODI, koji je Agenciji podneo prijavu protiv Zekićke povodom ovog slučaja, kaže da ga je Agencija obavestila o tome dan nakon pisanja Danasa da je odbila da postupa po njoj.

Pročitajte još:

Agencija ga je tada izvestila da „nije nadležna za postupanje“ po njegovoj prijavi zbog Zekićkinog sukoba interesa zbog toga što se nije izuzela iz odlučivanja Saveta REM o tome da li je prekršila Kodeks tog regulatornog tela prenošenjem na svom profilu na socijalnoj mreži fotomontaže u kojoj je u nacističkoj uniformi, prenosi Danas.

Po Zakonu o sprečavanju korupcije Zekić je javna funkcionerka, a Agencija je nadležna za utvrđivanje sukoba interesa javnih funkcionera.

Foto: Screenshot/Telegram

„Obaveštavamo Vas o tome da je Vaša prijava koju ste Agenciji za sprečavanje korupcije podneli protiv Olivere Zekić, predsednice Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, u delu koji se odnosi na sukob interesa, zavedena pod brojem 014-07-00-0054/24-11 i da je u toku provera ispunjenosti uslova za pokretanje postupka zbog povrede Zakona o sprečavanju korupcije protiv imenovane. O ishodu tog postupka bićete pismeno obavešteni“, navodi se u najnovijem obaveštenju Agencije Gavriloviću, dostavljenom nakon teksta koji je objavio Danas.

U obaveštenju se navodi i da ga u prethodnom dopisu od 14. februara, u kojem se proglasila nenadležnom, kako navodi, obavestila „o ishodu postupanja po njegovoj prijavi samo u delu koji se odnosi na navode iz prijave da je imenovana prekršila Kodeks članova Saveta REM-a koji reguliše integritet“.

Gavrilović je, međutim, 11. februara Agenciji prijavio sukob interesa predsednice Saveta REM zbog toga što je učestvovala u odlučivanju Saveta po prijavi BIRODI da je prekršila član 1. Kodeksa članova Saveta REM, koji reguliše integritet, tako što je početkom decembra prošle godine, kao svoju profilnu fotografiju na Telegram kanalu, postavila fotomontažu sebe u nacističkoj uniformi.

Zekić je tim povodom kazala da je fotomontažu, kako je rekla, napravio „neko drugi, pre par godina“, a da ju je ona prenela „iz čiste provokacije“, jer „voli da provocira“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare