Više od 10 dana po završetka izbora Regulatorno telo za elektronske medije (REM) je objavio prvi izveštaj o monitoringu izborne kampanje. Pored toga što je objavljen sa zakašnjenjem, jer po novom zakonu REM ima obavezu da objavljuje periodične izveštaje tokom kampanje, on je i nepotpun, jer sadrži samo monitoring javnih servisa i kablovskih televizija, dok su najgledanije nacionalne televizije u njemu ne nalaze.

Prošla je cela izborna kampanja, a da od Regulatornog tela za elektronske medije nije bilo ni traga, ni glasa. Iako je po novom zakonu imao obavezu da objavljuje periodične izveštaje tokom cele kampanje, sa prvim i to nepotpuni REM izlazi tek 10 dana pošto su izbori gotovi.

„To je još jedna fatamorgana izveštaja REM-a koja treba da pokaže da oni nešto rade, a zanamo da godinama ne rade ništa i to se naravno ponovilo i tokom ove izborne kampanje. Ono što je naročito opasno – mislim da je potpuno jasno da ne rade ne zato što ne mogu ili ne umeju, već zato što su u korpusu jedne stranke i jedne grupe televizija koje jako lepo žive na račun ove stranke i na račun svih nas“, rekla je Ivana Stevanović iz Fondacije Slavko Ćuruvija.

A televizije sa nacionalnom frekvencijom – Pink, Hepi, Prva i B92 se ne pominju ni u ovom, zakasnelom izveštaju.

„To je zanimljivo s obzirom da četiri televizije sa nacionalnom frekvencijom prosto imaju ozbiljnije obaveze, a one su nekako izostale i ne znamo kada ćemo videti izveštaj koji se odnosi na njihovo postupanje, a upravo su one te koje su prethodnih godina kršile sve moguće zakone i koje nisu ni smele da dobiju te dozvole“, ističe Ivana Stevanović.

Kako za N1 kaže Predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić, izveštaj o monitornigu izborne kampanje na ove četiri televizije očekuje se oko 10. januara.

Jer za njih nije bilo vremena u prvoj turi.

„Obradili smo dve trećine programa – kablovske televizije i javne servise, ima mnogo posla. Radimo u četiri smene. Iza ovog redosleda obrade podataka ne stoji nikakva zla namera – obrađivali smo podatke po redosledu kojim su stizali. Istina je da smo po novom zakonu trebali da objavljujemo izveštaje i tokom kampanje, ali je on stupio na snagu kada je kampanja već počela i mi nismo imali vremena da se za to pripremimo“, izjavila je Zekić.

Ona dodaje i to da je metodologija REM- a po evropskim standardima. Međutim iz BIRODI-a tvrde da ovaj izveštaj ne prikazuje realno stanje.

„REM je ponovo napravio izveštaj iz kojeg ne mogu da se vide ključne stvari – kako su predstavljane izborne liste, jer u izveštaju stoji samo vreme koje je posvećeno njima na televizijama. S druge strane imate javne funkcionere koji su isto predstavljeni kroz vrema, a ne kroz tonalitet. Da imamo tonalitet mogli bismo da vidimo da li tu postoji funkcionerska kampanja – kako je Aleksandar Vučić predstavljen kao predsednik Republike“, objašnjava Zoran Gavrilović iz BIRODI-ja.

Tonelit funkcionerima u programu se ne meri, ali zato tvrdi Gavrilović – kada novinari rade svoj posao – postavljaju pitanja u intersu građana. Po metodologija REM-a to se beleži kao negativan narativ.

BONUS VIDEO: Dubravka Stojanović: Nacistička uniforma dobro stoji Oliveri Zekić, uklapa se u njen odnos prema medijima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare