Obrenovac, poplave, godišnjica
Foto: N1

Sredinom maja 2014. godine skoro trećinu Srbije pogodile su poplave u kojima je stradalo 57 osoba. Simbol stradanja postao je Obrenovac koji je praktično potpuno poplavljen u roku od nekoliko sati. Iako su nadležni najavljivali da će biti ispitano da li je bilo propusta u sistemu odbrane, do danas niko nije odgovarao za ljudske žrtve i ogromnu materijalnu štetu.

Šesnaestog maja 2014. godine stanovnike Obrenovca probudile su sirene. Kolubara je probila nasip i bujica je krenula centralnim gradskim ulicama.

„Samo bih molio sve građane Obrenovca da bez preke potrebe ne izlaze iz domova ukoliko za to ne dobiju instrukcije nadležnih organa“, rekao je tadašnji gradonačelnik Beograda Siniša Mali 16. maja 2014. godine.

Obrenovac, poplave, godišnjica
Foto: N1

„Ja stojim iza toga da je to bio dobar potez, ja sam mu ga lično savetovao, jer nismo znali kolika voda ide i u kojoj količini“, rekao je predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković.

Evakuacija je nastavljena i narednih dana, a ljudi su smeštani u prihvatne centre u Beogradu. Voda se narednih dana povlačila, počela je dezinfekcija i popisivanje štete, a građani su se polako vraćali u to mesto.

Krajem maja iskaz u Beogradskoj policiji o događajima pre i za vreme poplave dao je predsednik opštine Miroslav Čučković, a početkom sledećeg meseca Obrenovac je posetio i tadašnji predsednik Vlade Aleksandar Vučić.

„Pričamo o Beogradu na vodi, sada je Obrenovac u vodi, nije Beograd na vodi, ovo je obratno, a neko je kriv za to ovde, a zna se ko je“, rekli su meštani Vučiću 9. juna 2014. godine.

„A ko je, kažite mi“, pitao je Vučić.

„Većina onih velikih, nismo mi sirotinja“.

Obrenovac, poplave, godišnjica
Foto: N1

„Samo da vam kažem tražićemo i krivce naćićemo i krivce, ali daj da uradimo prvo ono što je naš posao da vratimo život da svi žive normalno, da samo ne mrzimo nekog drugog“, rekao je Vučić.

Uprkos obećanju, krivci nikada nisu utvrđeni, niti je o događajima u Obrenovcu zvanično pokrenuta istraga

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare