meteorolog

Danas je Svetski dan meteorologije i mi se pitamo: Gde su nestala godišnja doba? Sa kakvim se globalnim izazovima suočavaju u Svetskoj meteorološkoj organizaciji? Kako Srbija može da doprinese borbi u klimatskim promenama? O tome u emisiji "Probudi se" govori predstavnik za Evropu i Bliski istok u Svetskoj meteorološkoj organizaciji Milan Dacić.

Pre tri dana je kalendarski stiglo proleće a sve vreme pada sneg širom Srbije.

Na pitanje gde su nestala godišnja doba odgovara da su uzrok tome klimatske promene.

„Svi znaju šta su klimatske promene i suvišno je govoriti više o tome. Ali trebalo bi govoriti kako da se izborimo sa tim klimatskim promenama i šta da radimo. Treba ovog trenutka da prestanemo da emitujemo gasove sa efektom staklene bašte“, kaže Dacić.

Povezane vesti:

Objašnjava da će još 100 ili 200 godina trajati efekat inercije klimatskog sitema koji će da proizvodi ove promene – promene frekvencije nastanka opasnih hidroloških promena, poplava, toplotnih talasa…

Kaže da regionalni odziv na globalne klimatske promene nije svuda isti.

„Dešavaju se veoma velike nepogode – poplave, vrlo intenzivne promene za koje sistemi za odvodnjavanje nisu projektovani. Neće biti samo toplo, već će i ove nepogode veoma negativno uticati na naše živote i tu je ključna uloga hirometeoroloških službi i osmatračkog i prognostičkog sistema“, kaže.

Objašnjava da klimatske promene vrlo negativno utiču na ceo region Zapadne Evrope zbog čega ćemo imati veću frekvenciju opasnih meteoroloških i hidroloških promena u budućnosti – kako toplotnih talasa tako i intezivnih padavina koje će dovoditi do poplava.

„Moramo da jačamo osmatrački sistem da bismo imali dobru meteorološku i hidrološku prognozu. Da bi se bavili time Svetska meteorološka organizacija ima svoje globalne programe, a jedan jako važan element je globalni sistem za osmatranje i prognozu koji postoji u 193 zemlje, uključujući i Srbiju“, kaže.

Dodaje da je Srbija po tom pitanju dala mnoge doprinose svestkoj nauci.

„Mi smo imali čuvenog akademika, profesora Zavišu Janjića koji je napravio numerički model za prognozu vremena koji je priznat svuda u svetu i koji je operativan model za prognozu Sjedinjenih Američih Država“, podseća.

Kaže da su dobre prognoze važne kako bi se pripremili za nepogode, zbog čega je važno ulagati u resurse za hidrometerološke sisteme.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)