Foto: Nova.rs

Nezavisno novinarstvo u Srbiji dugo je ugroženo i retki su mediji koji uprkos svim pritiscima, pretnjama i targetiranjima uspevaju da rade prfesionalno svoj posao. Među njima je i naš portal Nova.rs koji i pored svih izazova sa kojima se suočavaju novinari na dnevnom nivou uspeva da održi standard koji je postavila kada je istinito, objektivno i pravovremeno izveštavanje u pitanju. To i jeste jedan od razloga zbog kojih se portal Nova.rs našao na listi 20 nominovanih za najbolji portal u regionu u 2022. godini. Glasanje publike će trajati do kraja novembra. U nastavku vam donosimo pet priča za koje ne biste nikada saznali da nema Nove.

Izbor najboljeg informativnog portala u regionu po četvrti put organizuje Media daily, jedini specijalizovani regionalni portal za medije i telekom industriju.

Link na kojem možete da glasate je OVDE.

Proglašenje pobednika se očekuje 9. decembra u 12 sati.

1. Strogo poverljivo: Vlada Srbije sklopila tajni ugovor o energetici s Norvežanima

Nova.rs je otkrila da je Vlada Srbije sklopila početkom septembra tajni ugovor s norveškom firmom „Rystad Energy“ o konsultantskim uslugama za energetski sektor. Ugovor s ovom firmom, u koji je Nova.rs imala uvid, sklopljen je direktno, bez raspisivanja javne nabavke, a potpisao ga je ministar finansija Siniša Mali. Do 15. novembra, kako je predviđeno dogovorom, Srbija će norveškoj privatnoj firmi platiti najmanje 1,55 miliona dolara, i to samo za deo posla.

Pozivajući se na energetsku krizu u Srbiji, koja je eskalirala krajem prošle godine nakon kolapsa u EPS-u, a koja je dodatno produbljena zbog rata u Ukrajini, Vlada Srbije je donela odluku da angažuje konsultanta za rešavanje „energetskih izazova“ koji čekaju našu zemlju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs,EPS

Umesto raspisvanja javne nabavke, odlučeno je da se, mimo procedura, ovaj posao poveri firmi „Rystad Energy“, pod obrazloženjem da bi u suprotnom „Republika Srbija bila u obavezi da pruži informacije koje smatra da bi njihovo otkrivanje štetilo bitnim interesima njene bezbednosti“.

Na ovaj dokument stavljena je oznaka „strogo poverljivo“, kao i na zaključak, kojim je ceo posao potvrđen i koji je Vlada Srbije u tehničkom mandatu usvojila na sednici 1. septembra 2022. godine. Ono što se iz dokumenta u koje je Nova imala uvid može zaključiti da će brzo doći vreme kada će se razmatrati nove cene struje pa čak i upliv stranog kapitala u EPS.

2. Kako se otvara put ka prodaji EPS

Javno preduzeće „Eektroprivreda Srbije“, kako je otkrio poral Nova.rs, transformiše se u akcionarsko društvo, a sve bi trebalo da bude završeno do početka 2023. Transformacijom u akcionarsko društvo, otvara se put za privatizaciju dela ovog preduzeća, kroz dokapitalizaciju ili strateško partnerstvo.

Svojinska transformacija najvećeg javnog preduzeća u Srbiji nije prvi put na dnevnom redu aktuelne vlasti. O tome se govorilo i 2018. godine, kada je takvu preporuku zvanično dao Međunarodni monetarni fond. O tome se pričalo tada, pa ponovo 2020. godine, do kada je navodno transformacija trebalo da bude završena. Nakon toga je tema nekako stavljena sa strane. Činilo se da se od toga odustalo.

Foto: TANJUG/ DRAGAN KUJUNDZIC

Nakon objavljivanja ove informacije vlast se svim silama upinjala da negira plan ulaska privatnog kapitala. Ugovor sa Norvežanima koji je u međuvremenu potpisan ipak ukazuje na takve planove.

3. Ruski opozicionar kog je prisluškivao Vulin: Pratili su nas u Beogradu

Nova.rs je otkrila da je bivši ministar policije Aleksandar Vulin u Srbiji naložio praćenje ruskih opozicionara a zatim informacije prosledio Moskvi.

U eksluzivnom intervjuu za dnevni list “Nova”, ruski političar Vladimir Kara-Murza  je upravo pričao o tome. Naveo je kako je ministar srpske policije Aleksandar Vulin učestvovao u međunarodnom skandalu i da je predao Kremlju transkripte razgovora ruskih opozicionara, sačinjenih u Beogradu. Kako je naveo, snimci su dati Nikolaju Patruševu, sekretaru za nacionalnu bezbenost u Kremlju, nakon čega je uhapšen njegov kolega Andrej Pivovarov.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, TANJUG/ OMK MUP REPUBLIKE SRBIJE

Vladimir Кara-Murza je ruski političar, pisac i istoričar. Jedan je od najzaslužnijih za to što se je usvojen Magnitski zakon u SAD, Kanadi, EU i Velikoj Britaniji, koji podrazumeva sankcije za ruske državljane koji krše ljudska prava.

U periodu od 2015. do 2017. godine, Kara-Murza je dva puta bio trovan, zbog čega je bio i u komi. Prema navodima zapadnih medija, iza njegovog trovanja stoji ruska Federalna služba bezbednosi (FSB).

4. Vučić na tajnom sastanku sa zamenikom Lavrova

Nova je objavila da se predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao u prvoj polovini oktobra sa zamenikom ministra spoljnih poslova Ruske Federacije Aleksandrom Gruškom. Najava ovog sastanka, ne samo da nije, suprotno ustaljenoj praksi PR tima predsednika, bila dostavljena medija, već se vlast u Beogradu potrudila da sakrije da je uopšte došlo do susreta šefa srpske države i ruskog diplomate.

Kad nije mogao Sergej Lavrov, došao je Aleksandar Gruško. Zamenik šefa ruske diplomatije boravio je u Beogradu 13. i 14. oktobra i tokom dvodnevne posete srpskoj prestonici imao je sastanke sa ministrom spoljnih poslova Nikolom Selakovićem, ministrom policije Aleksandrom Vulinom, ali i sa predsednikom Aleksandrom Vučićem.

Informacija o tome da je visoki zvaničnik Kremlja posetio Srbiju praktično nije bila dostupna do njegovog odlaska iz naše države kad je Ministarstvo spoljnih poslova Ruske Federacije objavilo da je Gruškom razgovarao sa Vučićem o saradnji dveju država.

Aleksandar Vučić i Aleksandar Gruško Foto: EPA-EFE/MARTIN DIVISEK, EPA/THIERRY MONASSE

Da je vlast zaista pokušala da sakrije ovaj sastanak, naveli su i izvori “Nove” iz vrha vlasti, uz napomenu da je dogovor bio da se o ne izveštavaju mediji o susretu dveju strana, te da ih je zateklo saopštenje ruske strane. Prema rečima sagovornika našeg lista, državni vrh Srbije je doneo odluku da sakrije od javnosti da je ruski diplomata boravio u poseti, strahujući prvenstveno od reakcija Evropske unije i SAD.

5. Procurio predlog Nemačke i Francuske za konačno rešenje statusa Kosova

Nova.rs je ekskluzivno objavila francusko-nemački sporazum, koji je predviđeno konačno rešenje u pregovorima Beograda i Prištine. Verzija do koje je došao naš portal biće podložna izmenama i dopunama tokom pregovora dveju strana.

Portal Nova.rs imao je uvid u deo dokumenta koji predviđa normalizaciju odnosa dveju strana. Kako navode naši izvori, ovo nije konačni predlog i podložan je izmenama.

Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN, Stephane Lemouton / Bestimage / Profimedia, Goran Srdanov/Nova.rs, Tobias SCHWARZ / AFP / Profimedia, Shutterstock

Podsetimo, detalji u vezi s nemačko-francuskim predlogom za rešavanje kosovskog pitanja, objavljeni su prvi put u albanskim medijima. Tek nekoliko dana kasnije, predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da je video ovaj dokument, da je odbio da ga primi, ali da ne zna da li će to uraditi.

„Boli me glava“, rekao je Vučić krajem septembra kada su se prvi put pojavili obrisi predloga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar