Foto: Shutterstock

"Satnica 750 dinara, osam sati dnevno 6.000, za mesec dana minimum 120.000! Čekamo vaš poziv", “Plata 98.000 do 130.000 dinara, javite se!”, “Zarada i do 240.000 mesečno”, ne, ovo nisu ponude za posao lekara, profesora ili naučnika, ovo su oglasi potražnje za vodoinstalaterima, bravarima, monterima PVC stolarije, molerima, električarima.

Pročitajte još:

Niko ne spori da zanatlije treba da budu plaćene za svoj posao, da je to vredan i naporan posao, ali kad nam pukne cev u kući, imamo izbor: Ili ćemo platiti vodoinstalateru koliko traži ili plivati u poplavi. Ipak, lekar specijalista zarađuje identičnu, ako ne i manju mesečnu platu, a kada otkazuju vitalni organi, za cenu ne pitamo, jer tu izbora nema.

“Uči u školi, završi fakultet, zaposli se, imaćeš dobru platu”, slušali smo svi tokom odrastanja i naivno verovali u ovu roditeljsku bajku. Nažalost, situacija u Srbiji je trenutno takva, da diploma, koju su mnogi jurili i zbog nje godinama nisu spavali, umalo vid izgubili od stotine pročitanih knjiga, definicija, zadataka, teorija, možda sada određuje status u društvu, ali ne plaća račune.

Nedavna objava na društvenim mrežama, kardiologa sa Vojnomedicinske akademije, podigla je buru u javnosti, nakon što je napisao da sa platom od 150.000 dinara ostaje na nuli, nakon što podmiri sve redovne mesečne troškove.

Tim povodom na Instagramu se oglasila i TV voditeljka Ana Mihajlovski, ona je tviterašima koji su napali lekara odbrusila: Možda da obavestimo šokirane tviteraše da isti iznos uzme parketar za 7 dana.

Foto: Instagram/anamihajlovski1982

Većina građana koji su odreagovali na ovu objavu, podržala je doktora, a istakla i apsurdno stanje sa zaradama u našoj zemlji, gde ljudi koji su završili trogodišnje zanatske škole, imaju daleko veća primanja od lekara Opšte medicine, pa čak i od specijalista, koji su samo na fakultetu proveli najmanje 10 godina, a tokom čitave karijere se usavršavaju i nastavljaju da uče, kako bi spašavali živote.

Da ironija bude veća, ispada da ćemo više platiti za tu puknutu cev u kupatilu, za zidove u dnevnom boravku ili prozore u spavaćoj sobi, nego što ćemo dati za “popravku” vitalnih organa od kojih zavisi svanuće “našeg sutra”.

Na portalu Nova.rs pisali smo već o oglasu za posao vodoinstalatera u koji je bilo teško poverovati, jer je poslodavac u Beogradu nudio platu od čak 240.000 dinara. Međutim, uverili smo se da je ovo realna ponuda, a da ništa manje ne zarađuju ni moleri, električari, bravari, keramičari…

Vodoinstalater, zanimanje, zanimanja, zanat
Foto: Shutterstock

“Ovakve plate su ishod velike potražnje, a sve manjeg broja zanatlija na tržištu rada. Poslodavci teško dolaze do zanatskih kadrova. Na jednom domaćem sajtu za oglašavanje, kompanija u Beogradu nudila je platu od 100.000 dinara za poziciju dostavljača. Kada se radi o vodoinstalaterima, molerima, serviserima klima, to nisu poslovi koji su jeftini, već visoko plaćeni i poslodavcima je teško da dođu do kadrova. Isto mnogo njih radi samostalno i na crno, odnosno van legalnih tokova“, rekla je za Nova.rs Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije.

Takođe, za posao stolara, kompanije u Beogradu i Novom Sadu, nude plate od 80.000 do čak 120.000 dinara, a električari zarađuju do 130.000, dok su molerima dnevnice i do 5.000 dinara.

Moler, zanimanje, zanimanja, zanat
Foto: Shutterstock

U komentaru na tekst o platama zanatlija, posebno se izdvojio sledeći:

“Ja sam po profesiji bravar-zavarivač, posla za zanatlije ima po celoj Srbiji, a niko neće to da radi jer je prljav i težak. Jeste tužno što profesori i nastavnici imaju smešne plate za nas majstore, ali nažalost niko neće da bude majstor, svi hoće fotelju i kompjuter… iskreno majstor je svoj na svome… većini nas zapad ne treba…”

Međutim, i zdravstveni radnici, lekari, medicinske sestre, tehničari, u Srbiji su u ozbiljnom deficitu, sve ih je manje, a gužve u bolnicama i domovima zdravlja su sve veće. Pa zašto onda i medicinari nemaju velike zarade? Zašto je važnje opremiti kuću, nego organizam?

Foto: Shutterstock

“Mene je sramota, ja kao kuvar imam 105.000, a on, doktor, 150, blagi užas!!! Nisam sarkastičan, zaista mislim da je malo!”, bio je jedan od komentara na tekst o plati kardiologa.

Tabela

Plate u zdravstvu

Lekar opšte prakse – 80.000

Lekar na specijalizaciji – 95.000

Lekar specijalista (kardiolog, anesteziolog, ginekolog, endokrinolog, neurolog…) – 120.000 do 150.000 (osnovna plata plus bonusi na prekovremeni rad i dežurstva)

Medicinska sestra/Medicinski tehničar – 60.000 do 65.000

Napomena: Iznosi su izraženi u dinarima

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare