Foto: Shutterstock

U Srbiji poslodavci imaju sve više problema da pronađu dobre i kvalitetne zanatske radnike, a to potvrđuje nedavni oglas za posao za vodoinstalatera u Beogradu, gde poslodavac nudi platu od za većinu nedostižnih 240.000 dinara. Vodoinstalateri nisu jedine zanatlije koje dobro zarađuju, sudeći po oglasima za posao, veće plate od proseka imaju moleri i električari, a dobro prolaze i veoma su traženi kvalitetni keramičari.

Jedna kompanija iz Beograda pre 3 dana je objavila oglas za posao u kojem nudi za poziciju vodoinstalatera 240.000 dinara i obezbeđen smeštaj u Beogradu, ako osoba dolazi van ovog grada. Iako je većinu ovaj oglas iznenadio, ovakva ponuda zapravo nije novina i iz Unije poslodavaca Srbije nisu iznenađeni ovakvim oglasom.

Uvidom u oglase na internetu, utvrdili smo da plate vodoinstalatera jesu iznad „srpskog standarda“, ali i drugih zanatlija poput stolara, električara, molera i slično.

Naime, sve ovo ukazuje na gorući problem u Srbiji, a to je da naša zemlja ostaje bez zanatskih kadrova, pa poslodavci muče muku da nađu radnike. Ovakva plata jeste ishod velike potražnje, a sve manjeg broja zanatlija na tržištu rada.

Nova.rs je pokušala da kontaktira poslodavca koji je oglasio pomenuti posao za vodoinstalatera, ali se on nije javio na naše pozive. Iz Infostuda su ranije naveli da su kontaktirali tog poslodavca koji im je otkrio da nudi toliku sumu jer ne može da, kako im je naveo, nađe kvalitetnog radnika koji može da obavi dobro taj posao.

Naš portal odlučio je da proveri oglase za posao za zantalije na domaćim sajtovima za oglašavanje. Sudeći prema nekim od oglasa plate vodoinstalatera zaista jesu visoke kada posmatramo prosečnu srpsku platu. A njihov opseg se razlikuje od firme do firme.

Tako na primer jedna kompanija u Beogradu traži vodoinstalatera, a kao potencijalnu zaradu navodi od 1.000 do 2.000 evra. U oglasu poslodavac navodi da je poželjno da imaju svoj automobil.

Druga kompanija u Beogradu nudi od 60.000 do 150.000 dinara za ovaj posao, a poslodavac ističe da su primanja redovna i da radnik dobija prijavu stalnog radnog odnosa, kao i da postoje stimulacije za uspešno obavljene zadatke.

Još jedna beogradska kompanija u svom oglasu za posao vodoinstalatera nudi od 70 do 150.000 dinara, a poslodavac navodi da radnik dobija svu opremu koja mu je potrebna.

Kada pogledamo van Beograda, jedna firma u Pančevu traži vodoinstalatera i za to nudi od 60.000-120.000 dinara sa punim radnim vremenom, a za ovaj posao traži treći ili četvrti stepen stručne spreme.

Ljiljana Pavlović iz Unije poslodavaca Srbije uopšte nije iznenađena oglasom za vodoinstalatera koji nude platu od 240.000 dinara i dodaje da poslodavci teško dolaze do zanatskih kadrova.

Ona navodi i primer oglasa na jednom domaćem sajtu za oglašavanje gde jedna kompanija u Beogradu nudi platu od 100.000 dinara za poziciju dostavljača.

„Tako da me apsolutno ne čudi ovaj oglas za vodoinstalatera. Kada se radi o vodoinstalaterima, molerima, serviserima klima to nisu poslovi koji su jefitni to su visoko plaćeni poslovi i poslodavcima je teško da dođu do kadrova. Isto mnogo njih radi samostalno i na crno, odnosno van legalnih tokova“, kaže za naš portal Ljiljana Pavlović i dodaje:

„U poslednje vreme se slika menja kada vidite kolike plate se nude za neka zanimanja na koja smo do juče gledali sa nekim potcenjivanjem, onda se shvati koliko ta zanatska znanja zaista vrede na tržištu rada.“

Pavlović ovako visoke plate za pojedine zanate u Srbiji vidi u sledećem – tražnja je izuzetno velika, a mali je broj stručnih osoba, odnosno zanatlija.

Inače, ovaj trend nedostatka zanatlija oučen je još pre više godina, a danas je situacija da, kako kaže predstavnica Unije poslodavaca Srbije, gotovo nema sektora u kojem je neko zanimanje deficitarno.

Rešenje je, kako kaže, sistem dualnog obrazovanja, ali i motivisanja mladih ljudi da nauče posao. Pavlović navodi da su poslodavci ranije istakli važnost da se više ulaže u ljudske resurse.

Kakve su ponude za ostale zanatlije?

Prema oglasima sa sajta za oglašavanje, i drugi zanati su visoko na ceni. Tako nekoliko kompanija u Beogradu i Novom Sadu za posao stolara nude plate od 80.000 do 120.000 dinara.

Za posao električara plate se kreću od  60.000 pa sve do 120.000 dinara koliko nudi nekoliko kompanija u Beogradu. Na dobroj ceni su moleri čije dnevnice kompanije nude od 3.500 do skoro 5.000 dinara, a neki nude i pun radni odnos sa platom od 90.000 do 120.000 dinara. Keramičari svoje usluge naplaćuju 12 evra po kvadratu.

Bonus video – „Prljava energija“ odlazi u istoriju, a gde je Srbija

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare