Zorana Mihajlović Foto:TANJUG/ JADRANKA ILIC

Dobili smo uveravanja potpredsednika Vlade Rusije Aleksandra Novaka da će se svakako naći zajedničko održivo rešenje i da će Srbija imati dovoljne količine gasa i narednih godina, s obzirom da važeći ugovor ističe krajem ove godine, izjavila je danas ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović posle sastanka u Moskvi.

Sastanak sa potpredsednikom Vlade Rusije koji je zadužen za energetiku dolazi ne samo u vreme globalne energetske krize, već i kad se pregovara o velikom broju novih ugovora o snabdevanju gasom, istakla je Mihajlović.

Razgovarali smo, dodala je ona, o procesu zaključenja novog dugoročnog ugovora o snabdevanju gasom Srbije, a u toku su pregovori Srbijagasa sa Gaspromom i oko količina i cena tog energenta.

Mihajlović je rekla da je sa Novakom razgovarala i o investicijama, pre svega o NIS, ali i o Petrohemiji, izgradnji gasnih interkonekcija, kao i o potencijalnoj saradnji na projektima u oblasti elektroenergetike.

Ruska kompanija „Silovje mašini“, koja je radila revitalizaciju agregata na HE „Đerdap 1“, zainteresovana je da učestvuje i u revitalizaciji i rekonstrukciji drugih elektroenergetskih objekata, kazala je Mihajlović, saopštilo je Ministarstvo.

Novak je istakao da postoji dugoročni odnos dve države u oblasti energetike i da ruska strana namerava da te odnose dalje razvija.

On je zahvalio Mihajlović na uspešnom završetku „Balkanskog toka“, koji je omogućio novu rutu za snabdevanje gasom, i dodao da se od oktobra tim gasovodom kroz Srbiju isporučuje gas i Mađarskoj.

Bonus video – Energetski stručnjak Kapor: Zašto se Beograd ne greje toplom vodom iz Obrenovca

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Svi komentari (0)