Zorana Mihajlović Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Vlada Srbije usvojila je na današnjoj sednici Strategiju za rodnu ravnopravnost za period od 2021. do 2030. godine čiji je cilj prevazilaženje rodnog jaza i ostvarivanje rodne ravnopravnosti kao preduslova za razvoj društva i poboljšanje svakodnevnog života žena i muškaraca, devojčica i dečaka.

Vizija koja se ostvaruje ovom Strategijom je rodno ravnopravna Srbija u kojoj su žene i muškarci, devojčice i dečaci, kao i osobe drugačijih rodnih identiteta ravnopravni, imaju jednaka prava i mogućnosti za lični razvoj, pružaju ravnopravan doprinos održivom razvoju društva i preuzimaju jednaku odgovornost za budućnost, saopštila je danas Vlada Srbije.

Strateški okvir od ključne je važnosti za jačanje kapaciteta institucija i organizacija, poboljšanje koordinacije ključnih aktera i podizanje nivoa svesti građana o rodnoj ravnopravnosti.

Ovim povodom oglasila se i potpredsednica Vlade Srbije i predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost Zorana Mihajlović koja je ocenila da se današnjim usvajanjem nove Strategije rodne ravnopravnosti Srbija pokazala kao zrelo društvo.

„Srbija je pokazala da je zrelo društvo koje želi jednake uslove i za žene kao i za muškarce, da rade, napreduju i žive. Društvo u kojem će žene imati jednake uslove na tržištu rada, jednake plate za isti rad, mogućnost da napreduju na najviše rukovodilačke funkcije, ali i društvo u kojem ni jedna žena ni devojčica ne trpe nasilje. Nakon nekoliko izazovnih godina, kada smo nailazili na otpore i među pojedinim ministrima, mi danas imamo rodno odgovornu Vladu u kojoj se ne dovodi u pitanje da je taj cilj dostižan“, navela je Zorana Mihajlović.

Potpredsednica vlade Srbije istakla je da nova Strategija predstavlja kontinuitet u tim naporima i uz novi Zakon o rodnoj ravnopravnosti imaju kompletiran normativni okvir kao osnovu za dalji rad.

„Važno je da shvatimo da rodna ravnopravnost nije pretnja već univerzalna vrednost i preduslov razvoja svakog društva – da žene i muškarci, dečaci i devojčice imaju jednaka prava i jednake mogućnosti za lični razvoj, jer na taj način daju ravnopravan doprinos održivom razvoju društva, uživaju jednake koristi od razvoja društva, ravnopravno učestvuju u odlučivanju i preuzimaju jednaku odgovornost za budućnost“, istakla je predsednica Koordinacionog tela za rodnu ravnopravnost.

Bonus video – Ko su žene novog doba? – gošće Nataša Miljković I Biljana Srbljanović

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar