Zorana Mihajlovic
Zorana Mihajlović Foto:BETAPHOTO/MINISTARSTVO RUDARSTVA I ENERGETIKE/ZORAN PETROVIC

Srbija u ovu zimu ulazi energetski stabilna, sa dovoljno struje, mazuta, nafte i naftnih derivata, a u toku su i pregovori za novi desetogodišnji ugovor o nabavci gasa sa Rusima, izjavila je ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović.

Govoreći o nuklearnoj energiji, Mihajlović je istakla da nijedan energetski izvor nije idealan, ali da mi bi Srbija trebalo da razmišlja o nuklearnoj energiji s obzirom na to da do 2050. godine mora da izlazi iz energije koja se zasniva na uglju.

„Alternativa, kad pričamo o uglju, je da ga uvozimo. Zato što lignit koji imamo – em ga nemamo dovoljno, em je katastrofalnog kvaliteta, em uz lignit mi nabavljamo mnogo velike količine mazuta. Ta cena kilovat časa je jako visoka, a ne tako niska koliko građani plaćaju“, rekla je Mihajlović i dodala:

„Mi iz toga moramo da izlazimo, naš izlaz jesu hidroelektrane, ali to nije dovolnjno, naš izlaz jesu delom gasne elektrane, ali tu možemo biti dosta zavisni i naš izlaz možda jeste razmišljanje i dogovor u samom regionu – da li se negde dograđuju nuklearne elektrane i da li možda i mi možemo da budemo deo te priče, neke dodatne izgradnje.“

Bonus video – Mihajlović: Nema odluke o litijumu bez studije i referenduma

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare