Foto: TANJUG/ MILOS MILIVOJEVIC

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas, da je u nedavnom razgovoru sa premijerom Mađarske Viktorom Orbanom o nuklearnoj elektrani koju će ta država da gradi, rekao da je želja Srbije da bude vlasnik 15 odsto te njihove nuklearke.

Vučić je naveo da je Srbija spremna da za to plati dobru cenu, ali da je još rano za to, jer razgovori na tu temu tek počinju, budući da je plan da nuklearka, svi njeni blokovi, u Mađarskoj bude završena tek 2035.godine.

Dodao je da je na tu temu imao početne razgovore i sa doskorašnjim bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, u vezi sa bugarskom nuklearkom u Belenu. To je, kaže, Vučić, najsigurnija varijana.

“Dobili smo mnogo raznih ponuda, moramo sami da vidimo i da osmislimo sa kim da razgovaramo oko modularnih nuklearki. Njih Indijci imaju 14, Kanada, Francuska, Amerika gradi, Rusi takođe… Treba sami da vidimo šta ćemo da radimo u godinama koje dolaze”, rekao je Vučić.

Dodao je da to nije jednostavno pitanje, ali da odluka svakako neće biti doneta naprečac, već nakon ozbiljnih “cost-benefit” analiza, bezbednosnih analiza, dodajući da je sigurno da se time ne ugrožava životna sredina.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare