Foto:EPA-EFE/MAXIM GUCHEK

Naučni savetnik Instituta "Vinča" Ilija Plećaš smatra da bi Srbija što pre trebalo da ukine Zakon o zabrani gradnje nuklearnih elektrana, koji je donet 1989. godine, jer je zbog njega već skoro tri decenije bez stručnjaka u toj oblasti.

On je Večernjim novostima rekao da je Srbiji potrebno ono što sigurno donosi električnu energiju i pod različitim meteorološkim uslovima.

Prema njegovom uverenju, učešće Srbije u izgradnji nukleranih elektrana u okruženju bila bi pametna investicija i dobro rešenje, na račun kojeg bismo obezbedili određeni procenat struje.

„To je jedino moguće rešenje, jer gradnja nuklearne elektrane snage 1.000 megavata košta skoro 10 milijardi evra. To je za našu zemlju veoma skupo da bi ušla u taj proces“, ocenio je Plećaš.

Ističe i da je nuklearna energija najčistija i najbezbednija i tvrdi da su nuklearke izazvale najmanje akcidenata i dovele do najmanjeg broja ljudskih žrtava.

„Najviše je stradalo od hidroelektrana“, ukazao je Plećaš i podsetio da su katastrofe u Brazilu, Indiji i Italiji odnele ukupno 20.000 ljudi.

Kako je rekao, eksperti bez kojih je Srbija ostala zbog Zakona o zabrani gradnje nuklearnih elektrana, nisu samo stručnjaci za gradnju, već i za zaštitu od zračenja.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić nedavno je izjavio da će, posle detaljnih analiza, biti odlučeno da li Srbija treba da učestvuje u izgradnji nuklearnih elektrana u okolnim državama, uporedo sa dobijanjem struje iz energije sunca, vetra i drugih obnovljivih resursa.

Bonus video – Koliko su daleko Srbija i nuklearna energija? – gosti Miodrag Mesarović i Gabor Bodiš

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar