Žig za kvalitet „Čuvarkuća“ nosi 700 prehrambenih proizvoda

Biznis 26. nov. 202117:56
Podeli:
Foto:EPA-EFE/ALEX PLAVEVSKI

Više do 700 proizvoda iz prehrambene proizvodnje u Srbiji nosi oznaku "Čuvarkuća" koji garantuje da je on, ne samo stvoren u našoj zemlji, već da je rezultat kvalitetne proizvodnje, jedinstvenih ideja i inovacija, kao i obrade domaćih sirovina najvišeg kvaliteta, rekao je danas na Sajmu etno hrane i pića sekretar Udruženja za stočarstvo i preradu stočarskih proizvoda PKS-a Nenad Budimović.

Privredna komora Srbije organizovala je prezentaciju projekta „Stvarno u Srbiji“ i nosilaca žiga „Čuvarkuća“iz oblasti tradicionalne prehrambene proizvodnje u okviru ove sajamske manifestacije koja se 15 put održava u Srbiji.

Akcija „Stvarano u Srbiji“ je usmerena na podršku domaćim proizvodima i proizvođačima, kao i na jačanje svesti potrošača o značaju kupovine domaćih proizvoda, dok žig „Čuvarkća“ predstavlja potvrdu da je reč o robi vrhunskog kvaliteta, domaće proizvodnje i bez genetskih modifikacija, rečeno je na promociji.

Sekretar za stočarstvo Budimović istakaoa je da je „Čuvarkuća“ projekat koji je pokrenula Privredna komora Srbije, prošle godine sa željom i inicijativom da populariše i favorizuje domaće proizvode i proizvođače. Rekao je da se ovaj žig obeležava čitavu jednu domaću proizvodnju, od sirovine koja ima domaći karakter, preko truda i energije uložene u preradu, do ambalaže i dizajna.

„Čuvarkuća je zaživela neočekivano dobro i preko 700 proizvoda iz prehrambene proizvodnje je dobilo taj žig, a kompanije koje ih prave su od velikih industrijiskih do malih proizvođača koji su porodične firme“, rekao je Budimović.

Objasnio je da je cilj ovog projekta da se populariše domaća proizvodnja koja je kvalitetna i dobra, od koje živi mnogo ljudi i od koje naša prerađivačka industrija i trgovci imaju dosta koristi.

Takođe, je rekao da se radi i na tome da za ove proizvođače, trgovinski lanci naprave ustupak i olakšice u odnosu ugovore koje potpisuju sa velikim kompanijama, kako bi domaći proizvodi bili vidljiviji i dostupnoji na tržištu.

Sekretar udruženja za biljnu proizvodnu i prehrambenu industriju u PKS Aleksandar Bogunović je rekao da se za dobijanje prava na korišćenje žiga Čuvarkuća može prijaviti na sajtu PKS-a.

Naveo je da se potrebna dokimentacija podnosi elektronskim putem, nakon čega posebna služba komore ispituje kako način proizvodnje, tako i kavlitet proizvoda.

Takođe, naveo je da je za dobijanje žiga neophodno da se ispune ekološki standardi i da se proverava da li podnosilac zahteva za žig ispunjava propisane standarde u tom domenu i dodao da se dodatno boduje ako proizvod ispunjava standarde za inostrana tržišta.

Konačnu odluku ko dobija pravo za korišćenje žiga, kaže Bogunović, donosi Savet „Čuvarkuća“, koji čine eminentni stručnjaci i dekani fakulteta.

Objasnio je da podnosilac zahteva kada dobije pravo na žig, zaključuje ugovor sa Komorom i ima pravo da naredne tri godine njegov proizvod nosi ovu oznaku, koja je garant za izvestan kvalitet i autentičnost.

Kao veliku prednost u odnosu na ostale prehrambene proizvode na svetskom tržištu, Bogunović je istakao što su „Čuvarkuća“ proizvodi organski i nisu genetski modifikovani.

Bonus video – Svađa u prodavnici

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Komentari

Vaš komentar