Foto: NOVA S

Kompanija Ziđin planira da tokom 2021. godine u proizvodnju i započete projekte u Boru i Majdenapeku uloži 408 miliona dolara, saopšteno je danas iz te kompanije.

To znači da će kompanija za samo tri godine realizovati više od 1,1 milijardu dolara investicija, navodi se u saopštenju. Dodaje se da je tokom dvoipogodišnjeg strateškog partnerstva sa Srbijom uloženo 700 miliona dolara, što je dvostruko više od cene po kojoj je kompanija dokapitalizovala rudarsko-metalurški kombinat decembra 2018.

Foto: N1

Kompnija podseća da se Ugovorom o strateškom partnerstvu Ziđin krajem 2018. godine obavezao da u narednih šest godina u poboljšanje proizvodnje, povećanje efikasnosti, otvaranje novih rudnika, ali i znatno povećanje produktivnosti investira 1,26 milijardi dolara.

„U tehničku obnovu i proširenje četiri rudnika i topionice u Boru, kao i u brojne projekte bezbednosti i zaštite životne sredine, je samo prošle godine uloženo 360 miliona dolara“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je ove godine u nastavak započetih projekata i proizvodnju planirano da se investira pedesetak miliona dolara više nego 2020.

Ova godina će, kako je naglašeno, biti „godina prilika i izazova u kojoj, uz planirana ulaganja od oko 408 miliona američkih dolara, treba ostvariti proizvodnju 74.010 tona bakra u koncentratu, odnosno 38,91 odsto više nego prošle godine“.

„Cilj je i produkcija 83.450 tona katodnog bakra, što je 18 odsto više nego 2020, oko dve i po tone zlata i oko 10 tona srebra, što je međugodišnji porast od 45,14 odsto na zlatu i 10,12 odsto na srebru“, navedeno je u saopštenju.

Plan je da broj povreda na radu ove godine bude 30 odsto manji nego 2020, da realizacija plana obuke i edukacije za zaposlene bude stoprocentna, kao i da se nastavi projekat “zeleni rudnici”, odnosno da se ozeleni dodatnih 250.000 kvadratnih metara degradirane rudarske površine.

Kompanija je 2020. godine u zaštitu životne i radne sredine uložila 53,5 miliona dolara, navodi se u saopštenju i dodaje da su preduzete „efikasne mere za zbrinjavanje čvrstog i tečnog otpada, kao i za suzbijanje prašine i dimnih gasova“.

Prioritet je dat izgradnji sistema za odsumporavanje i sekundarnih dimohvatača, zajedno sa novim konvertorom i novom anodnom peći, a ova sveobuhvatna rekonstrukcija treba da bude završena do oktobra ove godine.

Rekonstrukcija uključuje i izgradnju sistema za prečišćavanje otpadnih voda iz “Jame”, za šta su počeli pripremni radovi, a u toku je i realizacija projekta prečišćavanja otpadnih voda iz jezera “Robule”, kao i pratećih aktivnosti u oblasti bezbednosti i zaštite životne sredine, navode iz kompanije.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar