Nehumani uslovi rada Kineza u Srbiji, država i Ziđin ćute

Emisije 28. jan. 202120:48 > 20:51
Podeli:
Foto: NOVA S

Protest kineskih radnika u rudniku "Čukaru Peki" pokrenuo je pitanje uslova njihovog boravka u Boru. O životu i radu na istoku Srbije svedočila su tri radnika koji su tražili zaštitu identiteta. Reakcije države Srbije za sada nema. A odgovor ekipa emisije "Među nama" TV Nova S nije dobila ni iz same kompanije Ziđin.

Važe li srpski zakoni na čitavoj teritoriji naše zemlje, ili kineske kompanije koje posluju kod nas rade na eksteritoriji? Ako je suditi prema svedočenju kineskih radnika u kompaniji Ziđin u Boru, ne krši se samo Zakon o radu, već i ljudsko dostojanstvo.

„Saznali smo da oni rade u nehumanim uslovima, da nemaju adekvatnu opremu za zimske uslove kakvi su ovde u istočnoj Srbiji.  Žalili su se da rade 84 sati nedeljno, da se njihova relacija zasniva na putu od gradilišta, tog jalovišta rudnika ‘Čukaru Peki’ do kontejnera u kojima žive, da je u kontejnerima hladno, da nema higijene“, priča novinar portala istmedia.rs Saša Trifunović.

Foto: NOVA S

Nebojša Rajković iz Asocijacije slobodnih i nezavisnih sindikata  kaže da nije tajna da su u svim kineskim i korejanskim i svim azijskim kompanijama uslovi rada takvi kakvi jesu.

„Sve strane kompanije kod nas su praktično svete krave. Za to nisu krivi njihovi menadžeri, kriv je naš kadar, jer naši kvazi menadžeri da bi se dodvorili i da bi ostvarili bonuse za tu godinu krše zakon permanentno, praktično prave procedure koje su klasično zlostavljanje zaposlenih i to je pravilo u svim kompanijama“, dodaje Rajković.

Foto: NOVA S

Većina radnika kompanije Ziđin plaši se revanšizma poslodavca, međutim tražeći svoja prava, najhrabriji su ipak došli u Beograd.

„Oni su zapravo zatražili prijem kod ambasadorke Čen Bo, da iznesu zapravo sve probleme sa kojima se suočavaju. Još jedna vest da je situacija u Ziđinu proizvela negativne reakcije i u samoj Kini, tako da su radnici dobili informaciju da će menadžment kompanije Ziđin doći u Bor da bi se ta situacija razrešila“, rekao je Saša Trifunović iz istmedia.rs.

Srpskim radnicima koji su zaposleni u kompaniji Ziđin otkazani su važeći kolektivni ugovori i ponuđeni novi, o kojima su početkom januara krenuli pregovori.

„Poslodavac je dostavio nacrt kolektivnog ugovora koji smo, možemo slobodno da kažemo, nazvali vrlo nepristojnom ponudom.  Gde su maltene te odredbe kolektivnog ugovora svedene na zakonski minimum u nekim stvarima čak i ispod zakonskog minimuma“, rekao je Časlav Gavrić  iz Sindikata „Nezavisnost – Ziđin Srbija“.

Iako su se radnici kineske kompanije u Boru u nekoliko navrata obraćali inspekciji rada, njihove prijave su najčešće odbijane, jer kako kažu sindikalci, inspekcija ne radi ništa, uđu u firmu, oglase se nenadležnim, a slučaj pošalju na sud.

„Inspekcija umesto državnog organa koji je osnovan da brzo i efikasno rešava radno pravne probleme između poslodavca i radnika pretvorila se u političke komesare koji cene oportunost, da li je oportuno da nam se ne naljuti Grk ili da nam se ne naljuti Turčin ili ne daj Bože Koreanac!“, rekao je Nebojša Rajković iz ASNS.

A Kinezi iz Bora, bar njihov rukovodeći deo, kako kažu u sindikatu „Nezavisnost“ ne brinu za radnu snagu. Naime, oni zaposlenima pred penziju nude raskid ugovora i trajno umanjenu penziju za 20 posto, u zamenu da na njihovo mesto zaposle njihovu decu.

Ceo prilog novinara Đure Svilara možete pogledati ovde:

Komentari

Vaš komentar