Foto: N1

Kineska kompanija Ziđin saopštila je da predlogom novog kolektivnog ugovora sa zaposlenima u nekadašnjem RTB, koji sada posluje kao Ziđin Copper Srbija, neće biti smanjen prosečan prihod, već da će biti uspostavljeni mehanizmi po kojima će zaposleni koji kompaniji stvore novu vrednost biti nagrađeni.

Inače, sindikat „Nezavisnost“ u kompaniji Ziđin Kuper Bor upozorio je pre sedam dana da po novom kolektivnom ugovoru poslovodstvo te kompanije planira ukidanje brojnih beneficija zaposlenima, umanjenje cene noćnog rada i ukidanje regresa.

Tu „ponudu“ je sindikat ocenio kao “nepristojnu i neprhvatljivu”. Većinski vlasnik borske kompanije je kineski Ziđin, sa 63 odsto vlasništva, dok država Srbija ima udeo od 37 odsto.

Ziđin danas u saopoštenju naslovljenom sa „dragi zaposleni u kompaniji i građani Bora i Majdanpeka“ Ziđin navodi uspehe koje je postigao od kada je krajem 2018. godine preuzeo RTB, i i od kada su, kako navode, „ljudi su bili svedoci iznenađujućih promena i borbe za napredak“.

„Približno 650 miliona američkih dolara uloženo je u otplatu svih istorijskih dugova, poboljšanje bezbednosti i zaštite životne sredine, povećanje prozivodnje, kao i u tehničku obnovu i proširenje rudnika i topionice. Kompanija će u godinama koje slede investirati još više. U međuvremenu, sa preko 1.000 novozaposlenih lokalnih građana, ukupan broj članova naše porodice do danas je dostigao više od 5.500 zaposlenih“ ističu u Ziđinu.

Foto: N1

Ističu da su „prosečni mesečni neto prihodi zaposlenih porasli za više od 34 odsto – na preko 90.000 dinara“ i porede to sa nivoom iz 2018. godine uz ocenu „da je za 50 odsto više od prosečne zarade u celoj zemlji“.

„Ponosni smo kada vidimo da naši zaposleni mogu da uživaju gotovo najveći prosečni neto prihod u Srbiji. Kao jedno od najvećih preduzeća u Srbiji, koje je stub razvoja Bora i Majdanpeka, kompanja je prepoznata i kao ozbiljno pravno lice, sa obećavajućim sposobnostima i odgovornošću“ naglašavaju.

Kada je u pitanju kolektivni ugovor, navode da sadašnji koji je RTB zaključio sa sindikatima važi najduže do kraja juna 2021. godine.

Foto: N1

„U nameri da preduzeće učini energičnijim i dugoročno zaštiti interese svojih radnika, kompanija je izradila Predlog novog Kolektivnog ugovora, u skladu sa Zakonom o radu i drugim važećim zakonima Srbije, i pokrenula prijateljske razgovore sa sidnikatima. Kompanija želi da zahvali sindikatima na njihovom saradničkom stavu i cenjenim naporima“ ističu.

Novi Kolektivni ugovor, kako saopštava Ziđin, u potpunosti će poštovati sve važeće zakone i osigurati zakonska prava naših radnika, a kako navode ima za „cilj razbijanje egalitarizma i uspostavljanje konkurentskog mehanizma, koji će znatno poboljšati entuzijazam, inicijativu i kreativnost zaposlenih, a samim tim učiniti i Kompaniju energičnijom i uspešnijom“.

„Prosečni prihod neće biti smanjen poboljšanim kolektivnim ugovorom. Naprotiv, kompanija će, paralelno sa novim kolektivnim ugovorom, uspostaviti dodatni obećavajući mehanizam kako bi osigurala da zaposleni koji Kompaniji stvore veću vrednost budu dobro prepoznati i finansijski nagrađeni“ zaključuju.

Poručuju da im je drago što su zaposleni u kompaniji, ali i sugrađani uvideli važnost obnove menadžmenta i vrednost stvorenu novim kolektivnim ugovorom za održivi razvoj kompanije.  Takođe su uvereni smo da će, uz razumevanje i podršku javnosti, kompanija „definitivno postići bolje performanse, kreirati svetliju budućnost i dati veći doprinos lokalnom ekonomskom i socijalnom razvoju“.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

 

 

 

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar