RTB Bor
Foto: N1

Desetak radnica zaposlenih u kompaniji Ziđin (Serbia Zijin Copper) u Boru zatražile su podršku sindikata nakon što im je menadžment ove kineske kompanije ponudio aneks ugovora o radu na osnovu kojeg će sa dosadašnjih radnih mesta preći na radno mesto "vrtlara".

Kako saznaje sajt istmedia.rs, te radnice su radile u Generalnoj direkciji RTB Bor, Topionici i rafinaciji, kao i Rudniku bakra Bor, a koje ispunjavaju jedan od uslova za penziju, blizu su odlaska u penziju, ili su radile u radnim jedinicama koje su u međuvremenu ugašene.

Prema saznanjima dobijenim od sindikalnih aktivista, osim promene radnih mesta, njima će i zarade biti umanjene na najniži koeficijent, iako je među njima i radnica sa višom i visokom školom.

Njihovo negodovanje rezultiralo je sastankom menadžmenta kineske kompanije i sindikata, gde je poslovodstvu Ziđina skrenuta pažnja da se na taj način krši Zakon o radu i Kolektivni ugovor.

Poslovodstvo većinskog vlasnika nekadašnjeg RTB-a Bor saglasilo se, posle sastanka, da treba proveriti ugovore o radu, a u međuvremenu su predstavnici sindikata Ziđina o ovom problemu obavestili Inspekciju rada od koje očekuju brzu reakciju.

Radnice koje bi trebalo da budu premeštene na radno mesto „vrtlara“ su očekivale i da se susretnu sa gradonačelnikom Bora Aleksandrom Milikićem, ali do tog susreta ipak nije došlo.

Ziđin je pre izvesnog vremena, nedaleko od Generalne direkcije kompanije, postavio plastenike u kojima se uzgaja povrće, a pretpostavlja se da su ti proizvodi namenjeni kantini koja je izgrađena nedaleko odatle.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar