Pijaca
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Iako je ajvar ovih dana u "trendingu" a u medijima se već kalkuliše o troškovima zimnice, gajbice u kojima prodavci na zelenoj pijaci u Vranju drže paprike su na ovdašnji "pijačni dan", u subotu, i popodne bile pune. Jedan od prodavaca dobacuje da smo "poranili za slikanje", jer će se "džakovi razvlačiti od naredne subote". Čuje se i da je zbog suše rod okasnio, a i cene su, kako Vranjanci slikovito objašnjavaju, "oganj".

Iako je ajvar ovih dana u „trendingu“ a u medijima se već kalkuliše o troškovima zimnice, gajbice u kojima prodavci na zelenoj pijaci u Vranju drže paprike su na ovdašnji „pijačni dan“, u subotu, i popodne bile pune. Jedan od prodavaca dobacuje da smo „poranili za slikanje“, jer će se „džakovi razvlačiti od naredne subote“.

Masovna prodaja paprike za ajvar koji se najčešće priprema s početka jeseni, kada se vranjskim ulicama širi prepoznatljivi miris sa „kubeta“, će prema rečima naših sagovornika sa pijace Bujkovski most, početi oko 10. septembra, odnosno od narednog vikenda, dok je ovih dana malo domaćica i domaćina koji kupuju veće količine.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

„Eto pogledajte oko vas, još nema džakova, paprike nose u manjim kesama. Uglavnom kupuju samo po 2-3 kilograma, verovatno da probaju. Možda i čekaju platu 10-og“, kaže jedan od prodavaca.

Cena za kilogram paprike na vranjskim pijacama je u proseku 120 dinara, a prodavci sa kojima smo razgovarali sumnjaju da će doći do pada cene.

„Suša je trajala malo duže i sad rod malo kasni, ali i kad krene više da se prodaje ne verujem da će biti jeftinije jer toliko je bilo i prošle godine“, komentarišu na pijaci i dodaju da je paprika u Nišu i Beogradu već „oganj skupa“, te da košta između 150 i 180 dinara po kilogramu.

Domaćice sa kojima smo razgovarali kažu nam da im je za 10 tegli ajvara potrebno oko 30-ak kilograma paprike.

„Znači oko 360 dinara po tegli samo ako računamo papriku…sa ostalim troškovima ispada da vam treba 50 evra za desetak tegli a obično se pravi i duplo više. U našoj kući se ajvar jede i narednog leta“ – kaže Olivera.

Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Pored paprike, ovih dana Vranjanci „proveravaju teren“ i cene paradajza i krastavca za razne soseve i salate. Domaći paradajz je na zelenim pijacama trenutno između 80 i 110 dinara, dok je krastavac oko 80-90 dinara.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare