Ajvar; Foto: Shutterstock

Sudeći prema cenama povrća, ceni ulja koje je ponovo poskupelo, ali i slabijim ponudama na pijacama zbog dugotrajne suše i grada, čini se da će kralj srpske zimnice - ajvar - ove godine biti papreno skup.

Pišu: Dopisnici Nova.rs

„Preterano su visoke cene, prošle godine sam u ovo vreme papriku za zamrzivač kupovala za 50 sada nema ispod 100 dinara. Cene su katastrofalno visoke pa je pitanje da li će se ajvar i praviti, ako ostanu ove cene ja neću moći. Ostalu zimnicu pripremam po malo, tako i kupujem, paradajz sam već samlela, bio je i jeftiniji pre desetak dana. Ostavljam i krastavac a najviše džem i slatko, deo sam već ostavila, čekam još šljivu madžarku za džem. Ove godine je bila sušna i evo, ovo su posledice“, kaže za „Nova“ Užičanka Vidinka Zarić.

Komšije Čačani kažu da će ove godine umanjiti količine ajvara, paprike i kupusa, koje inače spremaju za zimu, jer su cene povrća su skočile od 30 do 40 procenata.

Gorica Jontulović kaže za „Nova“ da ove godine planira pripremu samo nekoliko tegli ajvara.

Paprika do 170 dinara

„Na pijaci je crvena paprika od 150 do 170 , žuta od 120 do 140 dinara. Nemam mogućnosti da ispržim veću količinu ajvara, iako ga moja petočlana porodica obožava  tokom zime kao dodatak uz jelo, najčešće doručak, uštipke i prženice“, kaže Gorica.

Prema njenim rečima, krastavce je neisplativo ostavljati jer je cena po kilogramu na pijaci od 120 do 150, a i paradajz je oko 90 dinara. Plavi patlidžan se u Čačku može kupiti od 100 do 120 RSD po kilogramu, a mnoge domaćice ga kao dodatak stavljaju u ajvar.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kilogram paradajza na kvantaškoj pijaci, u zavisnosti od kvaliteta košta od 30 do 60 dinara, ali samo ako se kupuje na gajbicu. Na gradskim pijacama cena paradajza je skoro dvostruko veća i kreće se od 60 do 100 dinara. Ista je situacija i sa plavim patlidžanom, koji na kvantašu košta 50, dok je na zelenoj pijaci kilogram 100 dinara.

Porodica Milekić iz sela Lipnica kod Čačka uzgaja kupus, krompir, papriku i paradajz.

„Somborka se najviše prodaje mlekarama direktno sa njive za punjenje pavlakom i sirom  i staje 70 RSD. Na pijaci je crvena paprika šilja oko 150, a kupus od 80 do 100 dinara. Prema mojim saznanjima njega uopšte nema na beogradskoj kvantaškoj pijaci, a čula sam da džak od 5 kilograma somborke, koja se koristi za pinđur (ljut ajvar) i turšiju u Preljini košta i do 1000 dinara. Suština je u tome da je rod umanjen zbog suše, pa su i cene skočile“, rekla nam je Tanja Milekić.

Povrće iz plastenika

Crvene paprike koje su neizostavne za pravljenje ajvara, na kvantaškoj pijaci u Kragujevcu koštaju od 75 do 120 dinara po kilogramu za kupovinu na veliko, dok je na gradskim pijacama za kilogram paprike koja se bira na komad potrebno izdvojiti i do 160 dinara.

Novica Popović iz Leskovca, koji već 30 godina prodaje na kvantaškoj pijaci odmahuje glavom i ocenjuje da je ovo jedna od najgorih godina koja je zadesila poljoprivrednike. Kaže da će za dvadesetak dana početi berba paprike koja je rasla pod vedrim nebom, ali da je već sada očigledno da je rod umanjen za oko 60 odsto.

“Sada je u ponudi paprika iz plastenika, a ne verujem da ćemo ove godine imati papriku prve klase. Suša i grad su skoro sve ubili, pola je trulo, a ono što je preteklo je lošeg kvaliteta. Jednostavno neće biti paprike u onim količinama na koje su ljudi navikli. Uz to, opala je i kupovna moć, pa se kupuje sve manje“ priča Novica i žali se da je grad osim paprike ubio i drugo povrće.

Foto: Slavica Panić/Nova.rs

Kragujevčanka Maja Živanović, koju smo zatekli na kvantaškoj pijaci, kaže da od zimnice ostavlja jedino ajvar i papriku, ali da će ove godine zbog visokih cena i slabije ponude, umesto uobičajenih 30 tegli, ostaviti upola manje.

Imajući u vidu cenu crvene paprike za ajvar, koja dostiže i 200 dinara po kilogramu u užičkom kraju, jer je u ponudi nema, ovaj specijalitet je prvi od koga domaćice odustaju.

„Preterano su visoke cene, prošle godine sam u ovo vreme papriku za zamrzivač kupovala za 50 sada nema ispod 100 dinara. Cene su katastrofalno visoke pa je pitanje da li će se ajvar i praviti, ako ostanu ove cene ja neću moći. Ostalu zimnicu pripremam po malo, tako i kupujem, paradajz sam već samlela, bio je i jeftiniji pre desetak dana. Ostavljam i krastavac a najviše džem i slatko, deo sam već ostavila, čekam još šljivu madžarku za džem. Ove godine je bila sušna i evo, ovo su posledice“,rekla je za „Nova“ Užičanka Vidinka Zarić.

Od pravljenja ajvara već je odustala Milena Tucović, ali ipak neće biti bez zimnice, pa kolike god da su cene.

„Šta ću, cene su takve kakve su, ja moram nešto ostaviti, bez toga ne mogu. Videću da prođe još neki dan, imam nekih obaveza a možda cene i opadnu. Rešila sam da ostavim belo gožđe, ljute papričice ako nađem, paradjz, neku papriku, džem, pa kako bude, ne mogu baš ostati bez ičega“, kaže Milena.