Foto: Shutterstock

Ministar finansija Siniša Mali ponovio je više puta da za novčana pomoć od 60 evra mogu da se prijave svi punoletni građani. Ispostavilo se, međutim, da neće sve prijave biti prihvaćene i da za dobijanje ove vrste pomoći ipak postoje skriveni uslovi. Nakon što je više odbijenih građana ukazalo na problem iz Ministarstva finansija je za Nova.rs rečeno da je građane odbilo Ministarstvo unutrašnjih poslova, gde su na pitanja našeg portala ostali nemi.

Prijave za novčanu pomoć u iznosu od 60 evra završene su u subotu 15. maja. Isplate su počele 12. maja, a svima koji su se prijavili, novac bi najkasnije za dva dana trebalo da legne na račun. Međutim, nisu svi koji su pokušali da ostvare ovo pravo u tome i uspeli.

M. G. iz Beograda ispričao je juče za Nova.rs da se u propisanom roku prijavio preko sajta Uprave za trezor – upisao JMBG, broj lične karte i odabrao banku, da bi kada je proverio status svoje prijave saznao da postoji problem.

Povezane vesti:

“Ukucao sam podatke kako bih proverio status prijave i dobio obaveštenje da uopšte nisam prijavljen, iako sam to pre pet minuta uradio. Ponovo sam se prijavio, sačekao da prođe oko dva sata misleći da je potrebno više vremena za obradu podataka i ponovo proverio status – rezultat je bio isti”, ispričao je. Nakon toga je iskoristio opciju na portalu Uprave za trezor za prijavu problema i opisao šta se desilo. Putem SMS-a dobio je sledći odgovor:

“Poštovani, ne ispunjavate uslove za dobijanje novčane pomoći jer Vaši podaci nisu usklađeni sa podacima koje je u registar dostavio MUP.”

M.G. ne razume gde je mogao da nastane problem jer ima istu, važeću ličnu kartu, koju je koristio i kada se prijavljivao za novčanu pomoć od 100 evra. Tada problema nije bilo i prethodnu pomoć je uredno dobio, što ovog puta neće biti slučaj. Sa identičnim problemom portalu Nova.rs javilo se više čitaoca, zbog čega smo objašnjenje zatražili prvo od Ministarstva finansija.

Odgovor je glasio da je građane odbilo Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP). Iako smo MUP-a još juče pitali za objašnjenje zašto su građani odbijeni i šta znači da im “podaci nisu usklađeni”, odgovor još uvek nije stigao.

U nedostatku objašnjenja nadležnih, o tome šta bi mogli da budu skriveni razlozi zbog kojih će neki punoletni građani opstati bez obećanih 60 evra možemo samo da nagađamo.

Prilikom prijave za prethodni paket direktne finansijske pomoći u iznosu od 100 evra, građani su imali problem da se prijave zbog toga što nisu imali važeći ličnu kartu, zato što nisu imali prijavljano prebivalište ili su imali neku neplaćenu kaznu.

Nova.rs pisala je o slučaju građanina koji je zbog problema sa prijavom za 100 evra otišao u MUP da proveri u čemu je problem. Tamo mu je rečeno da nije platio kaznu, kako se ispostavilo, od 10.000 dinara, zbog čega je poslat pravo u zatvor. Nakon što je njegova supruga platila kaznu, pušten je na slobodu, nakon čega se prijavio za novčanu pomoć.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare