Zarada na ruke, a doprinosi u džep poslodavca

Biznis 31. jan. 202221:32
Podeli:
Ninoslava Vasić, advokatica, advokat
Ninoslava Vasić Foto: N1

Rade za privatnika, zaradu primaju na ruke, a u Fondu PIO za njih - ne znaju, ili su ih u evidenciji imali svega mesec dana. Na ovaj problem radnika koji po dobijanju otkaza ne mogu da ostvare svoja prava i dobiju naknadu od Nacionalne službe za zapošljavanje, ukazala je anketa Regionalne informativne agencije JUGpress. Advokatica Ninoslava Vasić, koja zastupa deset radnika posle otkaza, kaže da se ne zna tačan broj ovako oštećenih radnika.

Zbog pandemije Covid 19 veliki broj građana trpi promene na poslu, pokazala je anketa Regionalne informativne agencije JUGpress. Dominiraju odgovori da se to odnosi na rad od kuće ali i da su dobili otkaz, da je smanjen broj radnika u firmi i da je sve učestalije kašnjenje plate. Uočena je i još nepoštena praksa poslodavaca na jugu Srbije, a to je da prestaju da plaćaju doprinose za zdravstveno i penziono osiguranje i da zaposlenima isplaćuju samo platu, prenosi N1.

„Reč je o radnicima koji su radili u privatnom sektoru, a zarada im je isplaćivana na ruke, putem potpisivanja priznanice.“, navodi Ninoslava Vasić.

Naravno, svi su oni prvo, kako kaže, potpisali ugovor na rad na određeno vreme - neki su radili šest meseci, neki godinu ili duže.

"Međutim, kada su dobili otkaz, pokušali su da se prijave Nacionalnoj službi za zapošljavanje kako bi ostvarili naknadu za nezaposlene, ali - ispostavilo se da nisu bili na evidenciji. Oni su se tada obratili meni kao advokatu i ja sam ih upućivala na PIO fond", kaže Vasić.

U PIO Fondu su saznali da su im doprinosi uplaćivani samo mesec ili dva meseca, a nakon toga su bili odjavljeni sa osiguranja.

"Poslodavac nije uplaćivao potrebne doprinose i poreze, iako mu je to zakonska obaveza. Jedini pravni lek bio je pokretanje sudskog postupka takozvanog statusnog spora radi utvrđivanja vremenskog perioda kada je radnik bio u radnom odnosu kod poslodavca. Jedino smo tužbom mogli da tražimo da poslodavac isplati zaostala dugovanja po osnovu poreza i doprinosa", navodi gošća Infobiza.

Jedini problem kod tih sporova je, dodaje - pronaći kolege, svedoke koji bi potvrdili da je radnik radio u jednom određenom periodu.

"Kolege se teško odlučuju da dođu da svedoče na sud - i to je najveći problem. Inače ovi sporovi se uspešno okončavaju, postupak traje oko godinu dana", naglašava advokatica iz Leskovca.

Dodaje da ne zna tačan broj tako oštećenih radnika, ali da ona zastupa bar 10, a ima ih još toliko kod drugih njenih kolega, što je, kako kaže, za Leskovac mnogo.

"Radnici treba da provere u PIO fondu da li poslodavac izmiruje sve obaveze, ali nažalost, većina i ne zna da to treba da uradi", kaže Vasić dodajući da se ovo ne dešava radnicima koji platu dobijaju preko računa u banci.

BONUS VIDEO: Protest radnika BAS-a zbog neisplaćenih zarada i uslova rada

Komentari

Vaš komentar