Foto: Shutterstock/Privatna arhiva

Dušan Ilić iz Kragujevca radio je kao kurir u jednom privatnom preduzeću skoro tri godine, ali većinu tog vremena nisu mu uplaćeni doprinosi za zdravstveno i penzijsko osiguranje. Sada preko suda pokušava da ostvari svoja prava od poslodavca koji je nem na njegove zahteve.

“Tek kada mi je prošle godine bila potrebna overena zdravstvena knjižica, shvatio sam da mi godinama unazad nisu uplaćivani doprinosi iako sam ja bez ikakviih problema radio na mestu za koje sam imao regularan ugovor” počinje svoju priču za Nova.rs Dušan Ilić.

Naime, Dušan je od 14.09.2017. do 12.06.2020 godine radio po ugovoru na određeno vreme.

Sve vreme je radio poslove kurira na istom radnom mestu, u istom mestu rada, bez stvarnog prekida posla, bez promene uslova ili bilokog elementa koji bi ukazao na to da je došlo do prekida radnog odnosa ili promene poslodavca.

Foto: Shutterstock

Tek, kasnije, kada je angažovao advokata da mu pomogne da se izbori za svoja prava, shvatio je da je u tom periodu radio ustvari za tri različita preduzeća, pošto je njegov poslodavac menjao nazive i sedišta firme. Tada Dušan shvata da je u prethodnom periodu radio za Royal express, BG King express, Rexpres, od kojiih prve dve imaju sedište u Beogradu, a treća u Novom Sadu.

Doprinosi za zdravstveno i penziono osiguranje, nisu mu uplaćeni od 2018. godine, u kojoj su bila placena samo tri meseca. Za to je, naravno, saznao kada mu je bila potrebna zdravstvena knjižica. Nije smatrao da treba da proverava da li i šta mu poslodavac uplaćuje, jer u samom njegovom poslu nije bilo nekih promena koje bi ukazivale na to da postoje neki problemi.

“Radio sam sve vreme vandrednog stanja, a što se tiče pomoći koju je država uplatila na račun poslodavca, meni je samo uplaćena jedna mesečna rata u iznosu od 30.367 dinara I to u junu 2020 godine” objašnjava.

Tokom prošle godine angažavao je advokata da mu pomogne da ostvari svoja prava. Prvo su pokušali da se sa poslodavcem dogovore van suda, upućivanjem predloga za mirno rešavanje spora.

Međutim, pošto je poslodavac ostao nem na te Dušanove inicijative, jedino mu je preostalo da pravdu potraži na sudu, pa je Osnovnom sudu u Kragujevcu podneo tužbu kojom zahteva isplatu zaostalih zarada, isplatu regresa, naknadu štete za neiskorišćeni godišnji odmor, kao i uplatu pripadajućih doprinosa.

Dušanov poslodavac ostao je nem i na zahteve portala Nova.rs da iznesu svoju stranu ove priče.

Slučaj Dušana Ilića nije, na žalost, usamljen.

Foto:Tetra Images / Tetra Images / Profimedia

Pravnici i poreski savetnici upozoravaju da obaveza uplate doprinosa ne zastareva.

Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciju propisuje da pravo na naplatu doprinosa za obavezno socijalno osiguranje ne zastareva. Međutim, to je različito pitanje od pitanja kako poslodavca naterati da plati neplaćene doprinose.

Ukoliko se radi o aktivnoj firmi, koja i danas radi i ostvaruje prihode, onda radnik tuži poslodavca. Kada na sudu dobije presudu, može da primora poslodavca da plati te doprinose.
Ako je poslodavac preduzetnik, koji za sve svoje obaveze odgovara i svojom ličnom imovinom. njega radnik može sudski da tereti i ako je zatvorio preduzetničku radnju.

Najgora opcija za radnika je ukoliko je bio zaposlen kod pravnog lica koje više ne radi ili mu je blokiran račun. Tu i kada dobije spor, teško da može naplatiti neplaćene doprinose pošto pravno lice odgovara samo svojom imovinom i sredstvima.

U svakom slučaju većini zaposlenih koji naiđu na ove probleme, preostaje borba za svoja prava na sudu, koja najčešće zna da potraje.

Zato, advokati savetuju građane, da bez obzira na to koliko preduzeće izgledalo organizovano i uspešno, s vremena na vreme proveravaju da li im redovno uplaćuju doprinose.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare