Avion Er Srbija
Avion Er Srbija Foto:TANJUG/ ZORAN ZESTIC

Emine Džepar, prva zamenica ministra inostranih poslova Ukrajine, izjavila je da je aviokompanija Er Srbija udvostručila broj letova za Moskvu u trenutku dok su drugi evropski prevoznici uveli sankcije Moskvi i kada je nebo Evropske unije (EU) zatvoreno za kompanije i privatne avione iz Rusije, preneo je večeras Glas Amerike (Voice of America - VoA).

„Srbija je jedina u Evropi sa nebom otvorenim za Rusiju. Pravljenje novca na krvi je nedostojno za jednu zemlju koja je kandidat za EU“, napisala je ona Tviteru.

Kako dodaje VoA, britanski Gardijan (The Guardian) preneo je ranije da bogati Rusi koriste Srbiju kako bi „na mala vrata“ ušli u Evropu i zaobišli zabranu letova u Rusiju i iz nje, a ta zabrana važi u celoj EU.

Britanski list podseća da je Srbija odbila da uvede sankcije Rusiji, ali i da avioni Er Srbije mogu slobodno da prelaze vazdušni prostor EU. To ju je učinilo „jedinim evropskim vazdušnim koridorom koji je ostao otvoren za Rusiju“.

Kompanija koja analizira podatke o putovanjima, Forvardkiz (ForwardKeys), navela je da se kapacitet na letovima izmedju Rusije i Srbije povećao za 50 odsto u prvoj nedelji marta u poredjenju sa nedeljom pre nego što su ruski tenkovi ušli u Ukrajinu, kao i da se očekuje dodatno povećanje kapaciteta, dodaje VoA.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram