Nacionalni stadion
Nacionalni stadion. Foto: Ministarstvo finansija

Za dva meseca će početi izgradnja infrastrukture oko budućeg Nacionalnog fudbalskog stadiona, između Novog Beograda i Surčina.

Vučić je istakao da će to biti novi veliki razvojni projekat.

„Izgradićemo najmoderniji otvoreni, transparentni stadion, koji će biti prekriven i sav u zelenilu. On će primati 52.000 gledalaca i biće jedan od najlepših na svetu, ne samo u Evropi. Uskoro krećemo i u Kragujevcu i Nišu sa izgradnjom velelepnih stadiona“, rekao je Vučić.

On je naveo i da će uskoro biti završeni stadioni u Leskovcu, Zaječaru i u Loznici, a da se sve gradi po Uefinim standardima, prenosi 021.

„Gradimo i odbojkaški nacionalni centar i borilački nacionalni centar. Idemo uskoro i na izgradnju mnogo bazena“, dodao je predsednik.

Poslednja procena je da će za Nacionalni stadion koji je pre 3,5 godine trebalo da košta 150 miliona evra, do 2025. godine koštati 418 miliona evra.

Prema proceni uticaja prostornog plana područja posebne namene nacionalnog stadiona koja je tokom oktobra 2021. predstavljena u Ministarstvu građevine, saobraćaja i infrastrukture, ceo kompleks planiran je na 114 hektara u Surčinu kod obilaznice oko Beograda, između petlje Surčin-jug i petlje Ostružnica.

Prema ovom planu, na 31,8 hektara nići će Nacionalni stadion, a na 14,8 hektara prateći sportski objekti. Na 3,8 hektara biće infrastrukturni objekti i oko 7,5 hektara se odnosi na vodnu površinu, odnosno kanal Galovica koji će biti iskorišćen za skupljanje voda.

Tu su i komercijalni sadržaji kao što su poslovni i kancelarijski prostor, kongresni prostor, prodavnice suvenira i sportske opreme, tržni centar, saloni zabave, restorani, kafeterije…

U planu je produžetak gradske železnice do ovog kompleksa, povezivanje putem sa aerodromom „Nikola Tesla“, kao i izgradnja ostale komunalne infarstrukture, međutim nije najjasnije šta sve precizno ulazi u ovu sumu i da li je ona uopšte i konačna.

Bonus video: Zašto je našem predsedniku u 21. veku vanbračno dete sinonim za odvratnost i bezvrednost?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare