gradilište
Foto: Shutterstock

Građevinska direkcija Srbije i Institut za puteve dobili su posao da upravljaju projektom i vrše stručni nadzor na izgradnji linijske infrastrukture za potrebe izgradnje Nacionalnog fudbalskog stadiona u Surčinu, piše Nova ekonomija.

Oni su ponudili da upravljanje i nadzor, posao koji će po svemu sudeći trajati više godina, odrade za 805 miliona dinara (bez PDV-a), vidi se o odluci o dodeli ugovora.

Vlada je zaključkom iz maja ove godine dala saglasnost da se izgradnja linijske infrastrukture za Nacionalni stadion proglasi projektom od posebnog značaja, piše Nova ekonomija. 

„Ministarstvo je prilikom raspisivanja ove javne nabavke njenu vrednost procenilo na 900.000.000 dinara, bez PDV-a.

U 2020. godini planirano je da se izvrši plaćanje od 330 miliona dinara. U 2023. godini do 120 miliona dinara, u 2024. godine do 210 miliona dinara, a nakon 2024. godine treba da se izvrši plaćanje do 420 miliona dinara.

Sredstva od 330 miliona dinara planirana su budžetom za 2022. godinu, a ostatak planiranih sredstava biće obezbeđen budžetom za naredne godine“.

Obaveze izvršioca su, između ostalog, da „izradi projektni zadatak“, da „izradi konkursnu dokumentaciju i izvrši izbor izvođača radova“, da „koordinira aktivnostima svih učesnika u postupku izgradnje“,  kao i „da jednom mesečno izveštava naručioca o statusu Projekta“, pisalo je u modelu ugvora.

Rok za izvršenje usluga „upravljanja projektom“ i „stručni nadzor“ je pet godina (60 meseci), vidi se iz oglasa o javnoj nabavci.

Ponudu je, pored izabranih, podnela i grupa ponuđača koju čine firme iz Srbije i Mađarske (Project Bito Utiber, Utiber Kozuti Beruhato KFT, Vikoti Mernok Iroda, Institut IMS, LINS Projekt), ali je ponuda ocenjena kao neprihvatljiva.

Vlada je početkom godine utvrdila Prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona. Površina obuhvaćena planom iznosi oko 119 hektara. Površine za sportske objekte i komplekse (nacionalni fudbalski stadion i pomoćni sprotski objekti), kako se vidi u prostornom planu, iznose oko 46,5 hekatra.

Područje na kojem će se graditi stadion nalazi u široj zoni sanitarne zaštite Beogradskog vodoizvorišta.

Hidrogeolog i bivši sekretar za životnu sredinu u gradskoj upravi Branislav Božović rekao je ranije za Novu ekonomiju da je to „neprimereno“ i da je „neopravdano tamo graditi stadion tih dimenzija“.

Urbanistički zavod Beograda je sredinom aprila ove godine dobio posao da za 50,3 miliona dinara (bez PDV-a) izradi prostroni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona (druga faza).

Prethodno je ovaj zavod u 2020. godini dobio da izradi prostorni plan područja posebne namene Nacionalnog fudbalskog stadiona (vrednost ugovora iznosila je 19,6 miliona dinara).

BONUS VIDEO: Generalni urbanistički plan i javnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare