Aleksandar Vucic
Aleksandar Vučić Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Neće biti dozvoljeno da javni dug države bude veći od 60,5 odsto bruto domaćeg proizvoda, izjavio je danas predsednik Srbije Aleksandar Vučić. Rekao je i da veruje da do 2025. godine prosečna plata u Srbiji može da bude 900 evra.

„Srbija nema problem sa javnim dugom. Vodimo računa da se ne prezadužimo i dugove ostavimo narednim generacijama, ali nastojima da se mnogo novca iskoristi za podizanje privrednog rasta i standarda građana“, rekao je Vučić novinarima u Zvečkoj kod Obrenovca.

On je istakao da nema bojazni da će javni dug i u vreme pandemije korona virusa premašiti utvrđenu granicu od 60 odsto BDP-a, odnosno maksimalnu granicu od 60,5 odsto, kada će se raditi na njegovom smanjenju.

Povezane vesti:

Odgovarajući na pitanja odakle novac za isplatu po 3.000 dinara vakcinisanim građanima, Vučić je rekao da za te namene ima i više novca nego što je potrebno jer su postignute uštede u drugim isplatama pomoći privredi i građanima radi ublažavanja posledica pandemije.

Kako je objasnio, manje ljudi se prijavilo za pomoć od dva puta po 30 evra, a i manje firmi je uzelo pomoć u vidu minimalne zarade za zaposlene, jer ne mogu da ispune obavezu o neotpuštanju radnika.

Vučić je izjavio da veruje da do 2025. godine prosečna plata može da bude 900 evra i onda će zemlja „polako da se približava po životnom standardu najrazvijenijim evropskim državama“.

„Navikli smo da kukamo i gledamo sebe da smo najgori kao narod i država“, ali se poslednjih godina ta paradigma menja, dodao je on.

Predsednik je istakao da građani moraju da razumeju da nije potrebno razmišljati na način „šta ja to mogu da dobijem od države“, nego i šta oni mogu da pruže državi.

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare