Građani Srbije će na birališta izaći za desetak dana, 17. decembra, a predstavnici vlasti i opozicije izneli su niz predizbornih obećanja. Ako opozicija dođe u priliku da ih ispunjava, delu sugrađana mogao bi značajno da se promeni životni standard, poput penzionera. U tom slučaju veliko povećanje plata mogli bi da očekuju i zdravstveni radnici, koji sve češće, u potrazi za boljim životom, odlaze u inostranstvo. Na spisku su i nastavnici, vaspitači... Takođe, postoji plan i za snižavanja cena velikog broja proizvoda.

Ekonomija i standard predstavljaju ključne aspekte u životu svakog građanina Srbije. Stoga ne čudi što su ekonomska pitanja veliki deo predizborne kampanje, što vlasti, što opozicije. Deo opozicije ujedinjene u koaliciji “Srbija protiv nasilja”, izneo je niz predloga o obećanja o tome kako bi, ukoliko 17. decembra dobiju poverenje većine građana, poboljšali životni standard u državi.

Foto: Filip Krainčanić/Nova.rs

1. Vraćanje penzija koje je otela država

Kao mera stabilizacije i dugoročne održivosti javnih finansija, u oktobru 2014. godine doneti su zakoni, koji su državi omogućili umanjenje penzija za 22 ili 25 odsto, zavisno od visine primanja najstarijih građana. Jedno od prvih obećanja opozicije bilo je upravo da će vratiti penzionerima ono što im je oteto.

PROČITAJTE JOŠ

Ovo obećanje izneo je lider SSP Dragan Đilas. On je rekao da je napravljena tačna računica koliko su penzioneri “zakinuti”. Prema njoj, ko je 2014. primao iznos od 35.000 dinara, biće mu vraćeno 108.348, a penzioneri koji su dobijali 50.000, dobiće 282.253 dinara.

„Vratićemo penzionerima i njihovim naslednicima novac koji im je država otela smanjenjem penzija, kao što je nekada vraćena stara devizna štednja koja je uzeta građanima od strane istih ljudi koji danas vode državu“, izjavio je Đilas.

2. Penzionerima i 13. penzija

Ukoliko dođe do smene vlasti u Beogradu, ponovo će biti uvedena 13. penzija. To je obećanje Vladimira Obradovića, kandidata za gradonačelnika koalicije „Srbija protiv nasilja“.

Foto: Shutterstock

„Posle smene ove vlasti, nova gradska uprava ponovo će uvesti 13. penziju koja je ukinuta kada je SNS došao na vlast. Starije generacije su temelj našeg društva, čiji je doprinos nezamenljiv. Njihovo dostojanstvo i dobrobit su od izuzetnog značaja za napredak naše zajednice”, rekao je Obradović.

3. Veće plate medicinarima, prosvetnim radnicima…

Stranka slobode i pravde obećava veće plate i zdravstvenim radnicima. Ta partija je u septembru objavila Deklaraciju za sprečavanje propadanja Srbije, u kojoj se između ostalog navodi i da bi u slučaju smene vlasti povećali početne plate lekarima na 150.000 dinara, a medicinskim sestrama na 85.000 dinara. Takođe, na spisku za povećanje zarada su i nastavnici i vaspitači kojima obećavaju platu od 100.000 dinara, a socijalnim radnicima povećanje od 25 odsto.

Kako je obećao Đilas, povećanja plata desiće se već u prvoj godini nakon promene aktuelnog režima.

4. Pojeftinjenje 100 najprodavanijih proizvoda

SSP planira da uradi analizu cena za 100 najprodavanijih proizvoda, koja će dovesti do njihovog pojeftinjenja.

Foto:SSP

„Snižavanje cena jedne vrste jogurta ili parizera ne može da utiče na rast životnog standarda. SSP ima plan kako da se razbiju monopoli koje vlast neguje i zaustavi štampanje novca“, izjavio je Đilas.

5. Priuštivo stanovanje

Kandidat za gradonačelnika Beograd ispred liste „Srbija protiv nasilja“ obećava uvođenje i takozvanog priuštivog stanovanja. To u praksi znači da Grad svake godine sagradi 2.000 stanove, koje bi potom po povoljnijim uslovima nego na tržištu davao građanima u zakup.

Dobrica Veselinović, Vladimir Obradović Foto: Amir Hamzagić/Nova.rs

On je naveo da bi Beograd zapravo trebalo da preuzme model Beča, koji svake godine u saradnji sa privatnim graditeljima sagradi oko 5.000 stanova.

„U odnosu na zarade, Beograd je drugi najskuplji grad za stanovanje u Evropi – da bi prosečna porodica kupila stan u Beogradu, potrebno je da najmanje 20 godina svakog meseca odvaja celu platu“, rekao je Obradović.

BONUS VIDEO Đilas najavio vraćanje novca penzionerima nakon promene vlasti: Ko je imao 35.000 dinara, dobiće 108.348 dinara

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare