Sezonski poslovi
Sezonski poslovi Foto: Nenad Mihajlović/Nova.rs/Shutterstock

Sezonski poslovi su prilika za brzu i pristojnu zaradu. Tokom jula i avgusta najviše je potrage za radnom snagom u oblasti ugostiteljstva, poljoprivrede, a traženo je i osoblje za brojne festivale. Tako na primer dnevnica konobara u Beogradu može da dostigne i 2.500 dinara, a tu je i bakšiš.

Sezonski poslovi su oni koji se odnose na period od aprila-maja pa do oktobra i najčešće podrazumevaju preseljenje iz mesta boravka. Dosta je i onih koji ne promene samo grad, već i zemlju. Među takve poslove su sezonski odliv ugostiteljskih radnika na Jadran, odnosno Crnu Goru, Hrvatsku i Sloveniju, ali i poljoprivredni poslovi kao što su berači jagodina, malina i slično.

Ugostiteljski radnici, konobari i kuvari, posebno su deficitarno zanimanje tokom leta upravo zbog odliva, pa naši domaći poslodavci muče muku da pronađu radnike, o čemu je portal Nova.rs već ranije pisao. Ovi radnici se tokom leta teško nalaze iako njihove dnevnice na primer u Beogradu dostižu i do 2.500 dinara u zavisnosti naravno od lokacije ugostiteljskog objekta i slično. Pored konobara i kuvara, često se traže i sobarice i čistačice, čije plate mogu da budu oko 500 evra mesečno i često uz plaćen smeštaj.

U inostranstvu dnevnice ugostiteljskih radnika su značajno veće i oni za taj period od 5-6 meseci zarađuju mnogo više nego kod nas, a kod nekih poslodavaca ima je i obezbeđen i smeštaj, pa mnogi od njih imaju čistu zaradu.

„Definitvno mogu da zarade bar 2-3 puta više nego što mogu ovde da zarade u mesec dana“, kaže Miloš Turinski iz Infostuda.

Iako je dnevnica za sezonske poljoprivredne poslove od 2.500 do 3.000 dinara, poslodavci ipak nailaze na probleme da pronađu kadrove u ovoj oblasti kao što je branje voća, jer često to podrazumeva i preseljenje iz mesta boravišta na određeni period. Tako da za poslove najviše konkurišu stariji ljudi bez posla i sa nižim stepenom obrazovanja. Među najtraženije poljoprivredne poslove su branje malina.

Leto je period kada je velika potražnja i za građevinskim radnicima, iako ovi poslovi zahtevaju mnogo više fizičkog napora i snage, oni isto tako nude veće dnevnice nego što su na one na primer u ugostiteljstvu.

Ukoliko govorimo o mladim ljudima ili studentima, posebno omiljeni letnji poslovi su i oni koji se odnose na festivale i industriju organizovanja događaja. Ovi poslovi donose dobru zaradu za džeparac, a najčešće na festivalima ovi radnici imaju plaćenu hranu i smeštaj, tako da im to doprinosi da sačuvaju svoju zaradu.

Koja su najdeficitarnija zanimanja u Srbiji?

Već nekoliko godina najdeficitarniji poslovi na srpskom tržištu su u oni u oblasti trgovine i prodaje, komercijale, IT, administracije, mašinstva i elektrotehnike, ističu za naš portal u Infostudu.

„To su nam najtraženiji poslovi“, ističe Miloš Turinski iz Infostuda i dodaje da su defcitarna zanimanja razne vrste zanatlija.

IT je jedno od najtraženijih, ali ujedno i jedno od najdeficitarnijih zanimanja. Kako navodi Turinski, prema nekim prognozama, našoj zemlji fali od 15-30.000 stručnih programera da bi se popunila raspoloživa radna mesta u našoj zemlji.

Pored IT-a, deficitarna zanimanja su zanatlije (automehaničari, stolari, vodoinstalateri, pa i frizeri), ali i konobari i kuvari.

Poslodavac nudio 240.000 dinara za vodoinstalatera u Beogradu

Pre 3 dana objavljen je oglas za vodoinstalatera u Beogradu, gde poslodavac nudi zaradu od 240.000 dinara plus obezbeđen smeštaj ukoliko osoba dolazi van Beograda.

Iz Infostuda su kontaktirali tog poslodavca koji im je otkrio da nudi toliku sumu jer ne može da, kako im je naveo, nađe kvalitetnog radnika koji može da obavi dobro taj posao.

Inače, Infostud je prošle godine zabeležio pad oglasa za posao i to 15 odsto manje nego 2019. godine. Tom padu je doprinela pandemija koronavirusa jer su upravo nedostajali sezonski poslovi koji su se odnosili posebno na rad u inostranstvu.

Bonus video – Uneskova lista zaštićenih dobara

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare