Foto: Shutterstock

Precizan plan šta ćemo i koliko proizvoditi, uz veliku podršku države, jedino mogu da pomognu da poljoprivreda opstane i razvija se, poručuju poljoprivrednici. U iščekivanju dugoročnog plana, srpski voćari biju bitku da naplate svoj rad i brinu da li će imati gde da izvezu proizvode.

Oko 90 odsto srpskih jabuka za izvoz odlazilo je na rusko tržište.

Rusi su bili dobri kupci, jer su plaćali visoku cenu, kažu voćari. Ukrajinska kriza prekinula je blagostanje.

„Iako izvoz u Rusiju nije prekinut, neizvesno je da li će ga biti u budućnosti“, kaže Nikola Kotarac iz zadruge Voćar u Novom Slankamenu, koja je oduvek važila za primer dobrog povezivanja proizvođača.

„Ali, evo nova tržišta se otvaraju – Egipat, Indija. Treba da se oforme firme koje će dobiiti subvenciju za svaki kilogram koji otkupe, pa ne mora država da zaradi i na tom seljaku. Kako smo pomogli Fijatu, ne zna se koliko smo im dali, pa Linglongu, PKB-u, može valjda nešto i običnim, malima. Država mora da ima interes – ako je uložila u ovu jabuku 60 odsto, mora da ima interes da se proda po najpovoljnijim cenama“, navodi Nikola Kotarac.

Otvaranje novih izvoznih tržišta glavni je adut u naporima da se zadrži isti obim izvoza jabuke. U prvih pet meseci ove godine je izvezeno 83 hiljade tona, što je 15 hiljada tona manje nego prošle.

„Izvoznici su uspeli da otvore i neka nova tržišta kada je reč o jabuci, nama je i dalje rusko tržište na prvom mestu, ali su sada tu i Ujedinjeni Arapski Emirati, Saudijska Arabija, Engleska, počeo je izvoz i u Indiju. To otvaranje novih tržišta ide polako – radimo na otvaranju egipatskog tržišta, a oni su jedno od najvećih tržišta kada je reč o uvozu jabuke“, kaže Aleksandar Bogunović iz Privredne komore Srbije.

Opširnije pročitajte na N1.

BONUS VIDEO Vlada ukida zabranu izvoza žita. Poljoprivrednici pitaju – šta je sa ostatkom njihovih zahteva?

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar