Foto: Vesna Lalić/Nova.rs; shutterstock

Dok danima traju spekulacije da će cena struje biti poskupeti, Demostat je došao do informacija da će na leto struja poskupeti 30 odsto za građane i 70 odsto za privrednike. Situacija ravna katastrofi deluje kao priprema terena za novo poskupljenje, koje će ipak biti niže od očekivanog. Time će država dobiti ono što želi, a građani biti „srećni“ jer neće plaćati toliko za energente. Biće vuk sit, a ovce na broju. Samo, ovakvim poskupljenjem neće niko biti sit. A što se ovaca tiče, svaka sličnost sa građanima je slučajna.

O novoj ceni struje govorila je i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović, koja je istakla da nove cene energenata neće biti nimalo jeftina, te da smo spremni za svaki scenario. Jedan od takvih, preneo je Demostat – skuplja struja od 30 odsto za građane, 70 odsto za privrednike. Tako će biti od leta.

Biznismen i predsednik ITM Sistema Toplica Spasojević rekao je da je definitivno prošlo vreme jeftine energije, te da bi zbog najava oko poskupljenja cena struje za privrednike od čak 70 odsto, posledice mogle da budu poskupljenje proizvoda, ali i zaustavljanje proizvodnje.

Toplica Spasojević Foto: N1

Spasojević je u izjavi za Nova.rs prokomentarisao navode Demostata da će u julu i avgustu cena struje poskupeti 30 odsto za domaćinstva, a za privredu do čak 70 odsto.

„Možda su ovakvi navodi preterani, ali i pitanje je kolika bi bila ta vrednost. Ako posmatramo u odnosu na sadašnju cenu od 75 evra po megavatsatu, to je oko 120 evra, što je poprilično velika cena. Proizvodna cena je između 20-30 evra, a da je prodaju po 120 to je zaista mnogo“, istakao je on.

Naš sagovornik naglašava da je od velikog značaja šta će druge zemlje Evrope uraditi.

„Ako se u svim zemljama Evrope, poput Nemačke, Austrije i drugih poveća cena, onda postoje određene indicije da će se to desiti i kod nas. Nije nezamislivo da Srbija otprati te trendove. Naglašavam, nije nemoguće da se dostigne ovaj nivo cena. Ne smemo mi prvi da iskačemo sa nekom cenom i odlukom kada imamo druge konkurente“, podvukao je on i dodao:

„Vreme jeftine energije je prošlo, to je od suštinskog značaja. Struja neće biti jeftina, a biće i problema – sigurno će se zaustaviti i proizvodnja, a poskupeće i proizvodi“, istakao je privrednik i biznismen.

Pored privrednika, račun će očigledno biti ispostavljen i svim drugim građanima koji će morati da plate čak 30 odsto skuplju cenu za struju nego do sada.

Predstavnik Udruženja potrošača „Efektiva“ Jovan Ristić naglasio je da bi „voleo da je ova informacija netačna“, ali da ukoliko su tvrdnje Demostata istinite, sledi prava katastrofa.

„Zvuči kao prava katastrofa za građane. Uopšte ne mogu da zaključim na osnovu čega bi oni opravdali takvo poskupljenje. Moram da priznam da nisam do sada čuo za ovu informaciju, ali poskupljenje od 30 odsto za građane prava je katastrofa, ponavljam još jednom“, kazao je naš sagovornik.

Jovan Ristić Foto: N1

On je dodao da bi tolika cena struje bila ogromno opterećenje za kućne budžete.

„U pitanju je enormno poskupljenje. Po velikim gradovima ćemo videti šta će se desiti, a na jugu Srbije šta će biti, to već ne mogu ni da pričam. Tamo je mnogo ljudi koji su isečeni, koji nemaju struju i ne plaćaju je jer nemaju novca. Ponavljam, u slučaju poskupljenja od 30 odsto, to je ravno katastrofi”, dodao je naš sagovornik.

Ristić je podvukao da nije fer da građani Srbije plaćaju ceh rukovodstva EPS-a, čime je podsetio na decembarsku havariju posle koje je Srbija krenula da uvozi struju.

“Nije pošteno da građani plaćaju ceh za ono što je napravio EPS pod bivšim rukovodstvom. Sećamo se svi onog blata i različitog rovarenja. Zbog svega toga, mi smo bili prinuđeni da uvozimo preskupu struju i sad će građani da plaćaju ceh. Svaki put su oni krivi”, zaključio je naš sagovornik.

Sa druge strane, postoje i tvrdnje da je pomenuto poskupljenje od 30 odsto samo probni balon, te da se time građani pripremaju za nešto niže poskupljenje koje će im biti prihvatljivo.

Ekonomista Mihailo Gajić potvrdio je za Nova.rs da se time građani pripremaju za poskupljenje, koje je na kraju biti niže nego što se sada spekuliše.

„To se u ekonomiji zove usidrenje – vi usidrite nečija očekivanja, a onda kada se pomere na neku određenu stranu, građani progutaju tu novu vrednost. To u praksi znači da bi njima bilo prihvatljivo 10 odsto, umesto 30 odsto što se spominje“, istakao je naš sagovornik.

Foto: medija centar beograd

On je dodao da je slično rađeno 2014. godine kada su smanjene penzije, a lider SNS tada okarakterisan kao „heroj“ koji je smanjio penzije za samo 10 odsto, iako je planirano više.

„Verujem da je to ista taktika koju sada vidimo. Mi bismo imali ozbiljne poremećaje na tržižtu ako bi cena struje bila 30 odsto veća za građane, a 70 odsto za privrednike. Nemamo još uvek jasne razloge za poskupljenje struje, a da ne govorimo o ovolikom procentu“, zaključio je naš sagovornik.

Bonus video: Aleksandar Milošević – Očekuje nas poskupljenje struje, građani plaćaju greške EPS-a

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare