Foto:Nemanja Jovanović/Nova.rs

Srbija je postigla makroekonomsku stabilnost i neophodno je nastaviti sa reformama, tako da Srbija iz zone sa četiri odsto rasta pređe u zonu od šest do sedam odsto, izjavio je predsednik Saveza ekonomista Srbije Aleksandar Vlahović sumirajući izlaganja sa otvaranja Kopaonik biznis foruma .

“Imali smo zanimljivo pre podne u kome su ekonomski presek dali guverner NBS i ministar finansija, a što je kasnije potvrdio i šef misije MMF-a za Srbiju o tome da je Srbija postigla makroekonomsku stabilnost da ima fiskalni prostor za eventualnu intervenciju u slučaju negativne konjukture EU i da je neophodno nastaviti sa reformama”, rekao je Vlahović.

Kaže i da se na ovom 27. Forumu govori o četvrtoj industrijskoj revoluciji, pametnoj specijalizaciji, obrazovanju, i da je dobro što više nije tema kako smanjiti javne rashode i smanjiti fiskalni deficit.

“To više nije tema i nadam se da ćemo sada govoriti o tome kako reformama doći do visoke stope rasta od sedam odsto”, kaže on .

Centralna tema ovogodišnjeg 27. po redu foruma je „Industrija 4. 0 – Izazovi budućnosti“, a Vlahović je tom prilikom istakao da su neophodne jasne društvene i političke, nacionalne strategije koje će Srbiju snažno pogurati ka zoni visokog rasta i time iskoristiti šanse koje su teško stečene prethodnih nekoliko godina.

„Vreme velikih promena je šansa za male, nedovoljno razvijene zemlje, šanse za skokoviti razvoj, za hvatanje tehnološkog priključka za razvijenim svetskim privredama“, poručio je Vlahović.