Foto:Privatna arhiva

Vlada Srbije danas je donela dopunjenu odluku o privremenom ograničenju izvoza osnovnih poljoprivredno prehrambenih proizvoda bitnih za stanovništvo, kojom se Ministarstvu poljoprivrede odobrava preraspodela nerealizovane količine ulja po izdatim dozvolama za maj, nakon dostavljenog izveštaja Uprave carina o izvozu.

Odluka je doneta kako bi se omogućila realizacija zaključenih ugovora, imajući u vidu da se izvoz iz logističkih razloga odvija otežano, navodi se u saopštenju Vlade Srbije.

S obzirom da su ovi proizvodi i prvobitno bili namenjeni izvozu, ova odluka ne može uticati na snabdevenost domaćeg tržišta.

Pošto je Srbija, kao i mnoge druge zemlje, suočena sa sve većim izazovima zbog zagađenja i klimatskih promena, članovi vlade doneli su odluku o obrazovanju Međuresorne radne grupe za reformu javnih finansija radi ostvarivanja ciljeva „zelene agende“.

Grupa će se baviti razmatranjem ključnih instrumenta i budžetskih rashoda za proširenje polja primene javnih politika, u cilju ostvarenja „zelenog i efikasnog razvoja“.

Takođe će analizirati i mogućnosti za korišćenje tehničke podrške koju nude bilateralni i multilateralni razvojni partneri.

Na današnjoj sednici data je saglasnost na program Razvoj – „zeleni“ program saradnje nauke i privrede, koji se ubraja u jedan od programa od javnog interesa za Srbiju .

Program će se realizovati putem naučno-istraživačkih projekata i imaće za cilj praktičnu podršku saradnji nauke i privrede, zasnovanoj na korišćenju raspoloživih naučnih potencijala i finansiranju istraživačkih projekata, kao i primenu njihovih rezultata na dalji razvoj društva i privrede u celini.

Kao program od javnog interesa, usvojen je i program Prizma Fonda za nauku Srbije, kojim se određuju uslovi raspisivanja i postupak sprovođenja javnog poziva za naučno-istraživačke projekte iz različitih oblasti.

Definisan je način prijavljivanja predloga projekata, uslovi koje moraju da zadovolje učesnici projekata, dozvoljeni troškovi, postupak i kriterijumi evaluacije predloga, postupak praćenja realizacije projekata i ocenjivanja njihovih rezultata, kao i uslovi finansiranja.

Vlada je obrazovala Komisiju za regulatorni okvir unapređenja zapošljavanja Roma u javnom sektoru, jer je reč o nacionalnoj manjini koja je prepoznata kao ranjiva i teže zapošljiva grupa stanovništva.

Na današnjoj sednici usvojen je i Strategijski master plan razvoja turizma Beograda za područje arheološkog nalazišta Belo brdo, Vinča.

Na predlog Ministarstva kulture i informisanja, Vlada je donela odluku da se crkve Vaznesenja Gospodnjeg u Drenovcu, Svete Trojice u Brdarici i Svetog velikomučenika Georgija u Mačvanskom Pričinoviću, proglase za spomenike kulture, imajući u vidu njihov kulturno-istorijski značaj.

BONUS VIDEO: Hrane će ipak biti, cene su problem 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar