Predrag Mitrović Foto:privatna arhiva;N1

U Srbiji je 510.000 radnih mesta ugroženo zbog posledica pandemije i ekonomske politike koja se vodi, tvrdi za dnevni list „Novu“ Predrag Mitrović, doktor ekonomskih nauka i predsednik udruženja Zaštitnik privrednika i preduzetnika. Sve to je, tvrdi naš sagovornik, posledica bezrezervne podrške stranim investitorima i potkopavanja domaćih preduzetnika.

Navodi da je takvu projekciju krajem 2020. iznela i Evropska banka za obnovu i razvoj.

– Otkazi su nastupili kao logična posledica delovanja ekonomskih zakonitosti i interesa stranih kompanija. Profit je prioritetni motiv poslovanja u Srbiji, kada to padne ispod projektovanog cilja, strani investitori će, svaki od njih ponaosob, da pokupi svoje prnje i da nestane iz ove zemlje, čim pre, glavom bez obzira – prokomentarisao je Mitrović odlazak stranih investitora iz Srbije i poslednju seriju otkaza koja je dočekala radnike u velikim kompanijama poput „Geoxa“ i „Jazakija“.

Foto:Južne vesti

 

Podseća da je na taj bitan detalj ekonomske logike ukazivao još 2012 godine.

– Tada je, pre oko 10 godina, to izgledalo apokaliptično, ali očigledno je da se ekonomski zakoni nikada ne menjaju i da je logika poslovanja, pre svega, definisana kroz profit. Čovek i njegovo blagostanje – to je apsolutno nebitna priča – primećuje.

Upozorava da nam stranci godišnje „isisaju“ 4,5 milijarde evra kapitala.

– Zarad povećanja konkurentnosti srpske privrede, rasta zaposlenosti i likvidnosti srpskih preduzeća izdvajana su velika sredstva iz budžeta Srbije, Vojvodine i lokalnih samouprava. Iz raznih fondova u periodu od 2008. do 2012. Srbija je za strane investitore uložila 9,8 milijardi evra, od 2012. do 2015 uloženo je 8,2 milijardi evra. Od 2015. nastavlja se istim tempom. Kontinuitet se nastavlja, pa je za ovu godinu 93,6 odsto subvencija namenjeno za strane investitore – navodi Mitrović.

Smatra da je logika ulaganja u strane investitore bila pogubna.

– Prodajom društvenih preduzeća i zaduživanjem mi smo sredstva uložili u podsticaj razvoja stranih privrednih društava koja nismo na adekvatan način obavezali prema državi i radnicima – ističe.
Slikovito opisuje i ležerniji položaj koji, prema njegovim tvrdnjama, imaju strani investitori.

– U Srbiju dovedete inostranu korporaciju kojoj date sve subvencije – državno zemljište na korišćenje, sve resurse. U takvu korporaciju poreska policija ne sme da dođe i kontroliše finansije, kao ni ekološka inspekcija, zato što su zaštićeni kao beli medvedi. Poslovanje srpske privrede je ugroženo u jednoj takvoj ozbiljno nelojalnoj konkurenciji – upozorava.

Tvrdi da velike multinacionalne kompanije zapošljavaju po nekoliko hiljada ljudi i da se bezobzirno ophode prema zaposlenima.

– U tolikoj ponudi radne snage, pre svega mladih, oni mogu sebi da dozvole da ucenjuju, maltretiraju i definišu radno vreme od čak 12 sati. Uz sve to radnike drže na privremenim ugovorima, a kada istekne rok opet traže subvencije za zapošljavanje. Otpuste jednu garnituru, pa ih ponovo prime, a za to ponovo dobiju podsticajna sredstva – objašnjava Mitrović.

Takvim igrama, prema njegovim rečima, velike kompanije u manjim sredinama „usisaju“ sve – od poljoprivrednih proizvođača na njivi do majstora bele tehnike, autolimara, automehaničara…

– U tim sredinama vi više nemate mogućnosti da popravite televizor ili veš mašinu zato što svi motaju kablove. Veliki problem je i u strukturi investicija, to su delatnosti koje zapošljavaju veliki broj radnika bez obzira na stručnu spremu – pesimistična je slika koju opisuje naš sagovornik. Nema dilemu šta bi država trebalo da uradi.

– Država svakako treba da prestane da investira u strane investitore. Treba da se posveti srpskim privrednicima i preduzetnicima – oni su temelj i budućnost ove zemlje, ako uopšte tražimo i ako se nadamo budućnosti ove zemlje – zaključuje Mitrović.

Pratite nas i na društvenim
mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare