Više od 41.000 građana uz inicijativu „I preduzetnice su mame“

Biznis 11. okt. 202118:58
Podeli:
Mame preduzetnice, mama preduzetnica
Foto: Shutterstock

Više od 41.000 građana potpisalo je peticiju, koju je preko platforme "Kreni - promeni" pokrenula Digitalna zajednica u saradnji sa udruženjem “Mame su zakon”, a kojom se zahteva da se položaj preduzetnica koje odluče da postanu majke izjednači sa zaposlenim ženama.

Takođe, uz inicijativu „I preduzetnice su mame“ stalo je i 74 partnera i to iz oblasti obrazovanja, zdravstva, arhitekture, IT-ja… a u narednim danima biće gotov Nacrt zakona koji će biti predat Vladi Republike Srbije.

Preduzetnice se neravnopravnim položajem u odnosu na zaposlene žene dovode u nejednak pravni položaj, i u realnosti se značajno otežava njihova želja da se ostvare u ulozi majke.

Glavni njihovi zahtevi su: da se preduzetnicama ne umanjuje naknada zarade za 50 odsto, ako ovlaste poslovođu da upravlja njihovom agencijom dok su na trudničkom odsustvu; da se preduzetnicama, kao i zaposlenim ženama, uplaćuju doprinosi u toku porodiljskog i odsustva sa rada radi nege deteta; da imaju mogućnost prenosa prava odsustva sa rada radi nege deteta na partnera, i da za svako rođeno treće i naredno dete imaju pravo na odsustvo u trajanju od dve godine.

Iz Udruženja Digitalna zajednica pozvali su sve građane da se pridruže, a peticiju možete potpisati na linku https://peticije.kreni-promeni.org/petitions/i-preduzetnice-su-mame.

BONUS VIDEO: Mame preduzetnice za državu trudnička mafija

Komentari

Vaš komentar