Mame preduzetnice i dalje diskriminisane

Emisije 28. sep. 202122:28
Podeli:
Foto: Nova S

Inicijativa „I preduzetnice su mame“ koju su pokrenuli udruženje „Mame Su Zakon“ i Digitalna zajednica sa ciljem otklanjanja diskriminacije preduzetnica u odnosu na zaposlene žene je prikupila više od 28.000 potpisa.

Novinarka: Milena Prodanović

U vreme kada se sa svih strana govori o podršci ženama preduzetnicama, jedna grupa zena izgleda nije ni na mapi planova države. One koje su se u Srbiji osmelile da budu i majke i preduzetnice diskiminisane su u odnosu na druge žene koje odu na porodiljsko odsustvo.

„Žene koje samostalno obavljaju delatnosti zakonom o finansijskoj podršci sa decom višestruko su diskriminisane. To se odnosi na to da imaju posebnu formulu za obračunavanja naknada, ne mogu da koriste bolovanje za drugo i treće dete u trajanju od dve godine. Takođe, nisu im plaćeni porezi i doprinosi, zbog čega se većina odlučuje da privremeno ili trajno zatvori svoje firme“ kaže Tatjana Macura iz „Mame su zakon“:

I iako su pre dva meseca usvojene neke izmene Zakona o finansiranju porodica sa decom, žene koje same sebe zapošljavaju i koje su na porodiljskom prošle su neopaženo. Da tretman prema mamama preduzetnicama nije bio ovakav pre spornog zakona koji je usvojen 2018. priseća se Milena Rančić, koja je mama postala 2016.godine, a sada vodi knjige preduzetnicama koje su u na porodiljskom odsustvu.

„Nije bilo razlika u obračunu između preduzetnica i zaposlenih žena, bile su potpuno izjednačene i takođe, otac je mogao da preuzme odsustva posle trećeg meseca bebe“ kaže Milena Rančić, knjigovođa.

Žene su zato primorane da se što pre vrate na posao ili da zatvore firmu. Zbog svih tih problema mame, udruženja i građani ujedinili su se u potpisivanju peticije kojom će tražiti da ove mame preduzetnice konačno ne budu diskriminisane.

„Potrebna nam je podrška građana da bismo ukazali nadležnim ministrima, nije samo u pitanju ministar za porodicu, neko i ostali i predsednica vlade, da bi se ovaj problem shvatio koliko je veliki i koliko je težak“ napominje Macura.

Na naše pitanje da li je ministarstvo za brigu o porodici i demografiju preuzelo neke korake u vezi sa problemima i nejednakostima sa kojima se susreću mame preduzetnice nismo dobili nikakav odgovor.

Pogledajte prilog iz emisije „Među nama“:

BONU VIDEO: Poznate mame u borbi za staraljestvo nad decom

Komentari

Vaš komentar